SVAKODNEVNA KONZUMACIJA

Pušači i kafoljupci često imaju problema s nesanicom, češće se bude od ostalih ljudi i obično imaju plitak, neutvrđen san.

 

Postoji mnogo saveta o poboljšanju kvaliteta sna i navika spavanja. Određeni saveti će pomoći nekima, ali ne i svima.

pušači

Uravnotežena prehrana najbolji saveznik u borbi protiv brojnih zdravstvenih poteškoća. Naime, studija objavljena u National Library of Medicine otkrila je da je samo dve sedmice redovne konzumacije badema povezano sa smanjenjem nesanice.

Naime, 446 učesnika jelo je po 10 badema svakog dana tokom dve sedmice. Pre učešća u istraživanju, 77 posto učesnika je izjavilo da ima problema s nesanicom, dok su ostali izjavili da imaju kvalitetan san.

Nakon ankete, 69 posto učesnika je prijavilo probleme s nesanicom, a 31 posto je reklo da dobro spava. Pošto se bademovo mleko pravi od badema, može i rešiti nesanicu.

Organizacija Sleep Charity, koja se bavi higijenom sna, navodi da na kvalitetu sna najviše utiče ono što pojedete nekoliko sati pre spavanja. Stručnjaci iz organizacije smatraju da su bademi pravi hit jer sadrže magnezijum koji poboljšava san, ali i opušta mišiće.

Osim toga, sadrže proteine koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate, a takođe prenose telo iz stanja stresa i adrenalina u stanje mirovanja. Zato su odličan izbor za popodnevnu užinu.

Međutim, pošto je spavanje komplikovan proces na koji mogu uticati mentalno zdravlje, svetlost i neki fizički problemi, važno je uzeti u obzir sve ove faktore.

Osim toga, kada je u pitanju prehrana, nije dovoljno samo dodati bademe jer spavanje utiče na to kada, što i koliko jedemo tokom dana, sedmicama, mesecima i godinama.

Najvažnije je da se oslobodite kofeina i alkohola, koji mogu sprečiti da zaspite i imate kvalitetan san. Isto tako, pušači često imaju problema s nesanicom, češće se bude i obično imaju „plitak“ san. Dok prestanak pušenja, oslobađanje od kofeina i alkohola može pomoći mnogima, svaka osoba treba pronaći ono što više odgovora za dobar san.

Izvor: Klix.ba