BOLJE UJUTRU

Trčanje uveče, odnosno u noćnim satima teže je i napornije za organizam, kažu istraživači na švedskom tehnološkom institutu KTH Royal.

 

Tokom dana ljudi često imaju previše obaveza, a oni koji žele da održe dobru dozu svakodnevne fizičke aktivnosti, ponekad ne nalaze vreme za to. Ne želeći da odustanu od svojih ciljeva, kao što i ne bi trebalo, okreću se treninzima uveče, i to je najčešće trčanje.

trčanje uveče

Ako tokom večernjih treninga brzo ostajete bez daha i obilno se znojite, a uočili ste da trčite sporije nego inače, mogao bi da postoji znaučni razlog zbog kog vaš percipirani napor nadmašuje vaš tempo, piše Men’s Health.

Prema nedavnom istraživanju koje su sproveli istraživači na švedskom tehnološkom institutu KTH Royal, objavljenom u European Journal of Applied Psychology, trčanje u noćnim satima zapravo je teže i napornije za organizam.

Istraživači su dobrovoljcima ponudili da naprave seriju desetominutnih treninga na traci za trčanje uz četiri uslova: sa i bez tereta od 25 kg i sa i bez poveza na očima. Traka za trčanje bila je postavljena na umeren tempo.

Istraživači su otkrili da su potrošnja kiseonika, disanje i broj otkucaja srca bili značajno veći dok su ispitanici nosili teret. Međutim, zanimljivo je što su se ove vrednosti povećale u skoro istoj meri i dok su nosili povez preko očiju.

Zvuči pomalo čudno da povez preko očiju može da poveća napor, ili bar percipirani napor, u tolikoj meri.

Iako se hodanje razlikuje od trčanja i treba napomenuti da je povez za oči ometao ispitanika više nego što bi ga ometalo trčanje u mraku, treba imati na umu da se dobrim delom radi o instinktivnom odgovoru tela koje mora da se prilagodi mračnijem okruženju, smatraju naučnici.

Izvor: Index.hr