POZNAT KAO VITAMIN H

Biotin pomaže čovečijem organizmu na više načina, a ne samo u onome po čemu je najpoznatiji, a to je da omogućava dobar kvalitet kose i blistavu kožu.

 

Biotin je postao popularan poslednjih godina. Nalazi se u brojnim reklamama koje se tiču zdravlja i lepote, gde se obećava sjajna kosa, prekrasna koža i odlično opšte zdravlje.

biotin

Iako su suplementi na bazi biotina dostupni u apotekama, postoji mnogo namirnica koje mogu da omoguće biotin. On nije samo dobar za kosu, već nudi i brojne druge zdravstvene koristi.

Zdravstvene koristi biotina

Iako se biotin često naziva vitamin H, on je zapravo vitamin u sastavu B kompleksa. Ovaj vitamin pomaže telu da metabolizuje ugljene hidrate, masti i proteine i pretvara ih u energiju. Biotin takođe pomaže u održavanju zdravlja kože, noktiju, kose, nerava i jetre.

Evo nekih drugih stvari koje biotin radi:

Podstiče metabolizam: Biotin igra vitalnu ulogu u metabolizmu. On funkcioniše kao enzim u početnom varenju aminokiselina. Biotin takođe pomaže u probavi i apsorpciji drugih hranljivih sastojaka, poput ugljenih hidrata i masti.

Smanjuje loš holesterol (LDL): Studije na životinjama pokazale su da biotin pomaže smanjenju nivoa lipoproteina niske gustine. Smanjujući apsorpciju viška masnoće, biotin sprečava ulazak lošeg holesterola u krvotok. Visok nivo lošeg holesterola može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Pomaže u kontroli šećera u krvi: Biotin pomaže u regulisanju šećera u krvi kada je uparen sa hromom. Studija objavljena u časopisu „Diabetes/Metabolism Research and Review“ navela je da suplementacija biotinom i hromom može pomoći gojaznim pacijentima da upravljaju nivoima šećera u krvi. Druga istraživanja su takođe otkrila da nedostatak biotina dovodi do oslabljene tolerancije na glukozu i smanjene upotrebe glukoze.

Poboljšava rad nadbubrežne i štitne žlezde: Biotin je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde. Manjak biotina može dovesti do hormonalne neravnoteže, što utiče na raspoloženje, težinu, san i energiju osobe.

Sprečava neuropatiju: Biotin utiče na aktivnost enzima koji se zove piruvat karboksilaza. Nedovoljne količine biotina mogu povećati nivo piruvata, što može dovesti do oštećenja nerava. Prema studijama, biotin može pomoći dijabetičarima da smanje oštećenje nerava izazvano dijalizom.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Prirodni izvori biotina

Biotin je dostupan u raznim namirnicama. Nalazi se u voću, povrću, orašastim plodovima i životinjskim proizvodima.

Neki od primera namirnica koje su bogate biotinom su:

Cvekla – Ovo lisnato zeleno povrće jedan je od najbogatijih biljnih izvora biotina. Cvekla se može dodati jelima i salatama zarad povećanja nivoa biotina.

Badem – Bademi sadrže visok nivo biotina, bez obzira da li se konzumiraju sirovi, slani ili pečeni. Bademi se takođe mogu dodati jogurtima i salatama kako bi obrok dobio malo teksture

Šargarepa – Ovo zdravo povrće bogato je vitaminom A i biotinom. Šargarepa je skoro neizostavni deo mnogih pripremljenih jela.

Avokado – Jedan avokado sadrži do šest grama biotina. Ovo tropsko voće je odlično kao dodatak u testenine i sendviče, a od njega se može napraviti i slasni smuti.

Jaja – Žumance kuvanih jaja sadrži veliku količinu biotina i drugih hranljivih sastojaka. Svakodnevna konzumacija jaja povezana je sa smanjenim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Riba – Određene vrste ribe poput haringe, sardine, tunjevine i pastrmke sadrže puno biotina. Njihovo konzumiranje takođe povećava unos omega 3 masnih kiselina.

Sirovo mleko – Konzumiranje sirovog mleka od krave ili koze može povećati nivo biotina u organizmu. Mleko je osim toga i odličan izvor kalcijuma, koji pomaže pri stvaranju jakih zuba i kostiju.

Bobičasto voće – Jagode, borovnice i maline nisu samo sjajni izvori antioksidanata, već su i bogate biotinom. Mogu se mućkati sa običnim jogurtom da bi se povećao njegov nutritivni sadržaj i poboljšao ukus.