TRAGOVI SE SLAŽU

Bačena čaša za kafu na filadelfijskom aerodromu početkom ove godine dovela je do rešavanja više od četiri decenije starog slučaja ubistva.

 

Dejvid Sinopoli (68) uhapšen je u nedelju ujutru i u zatvoru čeka suđenje za ubistvo Lindi Sju Bihler (19), navodi policija Pensilvanije. Uhapšen je na osnovu DNK tragova koje je otkrila čaša za kafu iz koje je pio, pa je bacio u smeće.

čaša za kafu

Lindi je decembra 1975. godine pronađena mrtva sa ubodnom ranom u svom stanu u okrugu Lankaster. Decenijama duga istraga, uz sva svedočanstva i ispitivanja, nije urodila plodom.

Stručnjaci firme za analizu DNK iz Virdžinije pomoću nove tehnike uspeli su da pronađu Sinopolija kao potencijalnog osumnjičenog u jednom od najdužih „hladnih“ slučajeva, piše Vašington post.

Detektivi nisu imali dovoljno dokaza, ali su posumnjali na Sinopolija posle najnovijeg pokušaja obnavljanja istrage.

Iz kante za đubre su izvadili čašu za kafu, a DNK analize utvrdile su podudarnost njegovih otisaka sa onim koji su pronađeni na donjem rublju Bihlerove. Sinopoli je uhapšen u nedelju i na suđenje čeka u zatvoru bez mogućnosti kaucije.

Dalje potvrđivanje dokaza

Govoreći dan nakon njegovog hapšenja, okružna tužiteljka okruga Lankaster Hiter Adams rekla je da su na čaši utvrđeni tragovi DNK muškarca, pa je poslata u Pitsburg na dalju analizu.

Dalje analize pokazale su da se tragovi DNK sa donjeg rublja Bihlerove i čaše za kafu slažu u statističkoj verovatnoći 1 prema 10 biliona.

Onda je u maju kancelarija okružnog tužioca konstulovala detektiva Skota Ilmana, stručnjaka za krvne delikte, da sprovede istragu o fotografijama sa mesta zločina da bi utvrdio da li su neke od mrlja krvi na Bihlerovoj odeći mogle da budu ubičine.

Detektivi su dugo smatrali da se ubica posekao tokom napada. Ilman je identifikovao dve mrlje i tražio ponovno testiranje.

Odeća je poslata na testiranje i 16. juna laboratorijske analize utvrdile su da se DNK poklapa.

Posle obavljenih analiza, detaljnog i mukotrpnog pregledavanja novinskih arhiva i istorijskih podataka, Sinopoli je označen kao osoba od značaja za slučaj. Adamsova kaže da je utvrđeno da je on živeo u istom stambenom kompleksu kao Bihlerova.

„Slučaj je rešen zahvaljujući korišćenju DNK genealogije. Iskreno, ne znam da li bismo bez toga uspeli“, istakla je Adamsova.

Potraga duga 46 godina

Koliko je mukotrpnog rada uloženo u rešavanje slučaja najbolje ilustruje činjenica da je od ubistva do hapšenja ispitano više od 300 ljudi.

Specijalna istražna grupa FBI-ja formirana je 2000. godine i nije uspela da pronađe mogućeg osumnjičenog. DNK dokazi sačuvani su u nacionalnoj bazi podataka i čekali su buduće proboje u slučaju.

Genska genealogija, tehnika korišćena u identifikovanju Sinopolija, postala je tek nedavno uobičajena tehnika u policijskim istragama.

Tehnika kombinuje DNK testiranje i sinhrono upoređivanje sa genealoškim i istorijskim podacima kako bi utvrdila veze između pojedinaca.

„Postoji veoma mali broj ljudi u Lankasteru koji su bili određenog uzrasta, pola i imali tako specifično porodično stablo. Hapšenje Dejvida Sinopolija označava početak sudskog procesa. Nadamo se da će doneti barem malo olakšanja porodici žrtve, prijateljima i celoj zajednici koja je živela 46 godina bez odgovora“, istakao je Adams.

Izvor: RTS