SPREMITE ČAJ!

Neke biljke i čajevi napravljeni od njih maju svojstva hlađenja pa mogu da vas pošteno rashlade, pa će biti od velike pomoći tokom letnjih vrućina.

 

Letnje vrućine mogu biti zaista nepodnošljive. Iako većina ljudi voli leto, toplotni udar nikome ne odgovara. Ovo je vreme kada treba da se sakrijemo u svoj dom, rashladimo i izlazimo samo noću (ako je moguće).

biljke rashlade

Prirodno je posegnuti za hladnim napicima punim leda da se rashladite. Međutim, možda bi trebalo razmisliti o tome. Naime, hladni napici mogu usporiti varenje, a verovali ili ne, trebalo bi da posegnete za biljnim čajem.

Neki biljni čajevi imaju svojstva hlađenja pa mogu biti od velike pomoći tokom letnjih vrućina.

Koje biljke mogu da vas rashlade?

Zova

Cvet zove ima delikatnu aromu, suptilan ukus koji hladi i smiruje nerve u telu. Prednosti ove biljke su korisne za tegobe vezane za toplotu koje se tako često javljaju leti. Toplota se u telu povećava slično toploti u kući, što izaziva naprezanje očiju, glavobolju, nedostatak koncentracije i iritaciju sinusa. Zova je odličan pomoćnik u borbi protiv vrućina, upravo zato što pomaže kod ovih letnjih „simptoma“.

Limunska trava

Idealna biljka za iscrpljen um i nedostatak koncentracije tokom leta. Limunska trava je odlična biljka za ublažavanje posledica stresa i smirivanje nerava. Može da ohladi i opusti vaše telo, posebno ako su ovi simptomi uzrokovani povremenom anksioznošću.

BioImunitet kapi za imunitet

Ruža

Nežan, slatki miris latica ruže. Od njih možete napraviti divan tonik za nervni sistem. Naime, latice ruže pomažu u uklanjanju viška toplote. Možete dodati bilo koju boju latica ruže (sve dok su organski uzgajane), biće odličan pomoćnik u borbi protiv vrućine. Naravno, od njih možete napraviti i ukusan čaj.

Hibiskus

Cvet bogat antioksidansima koji imaju sposobnost da smiruju i hlade telo. Ima blag kiselkast ukus koji će vam se zaista dopasti. Čaj od hibiskusa takođe može pomoći u oslobađanju od stresa i nemira. Da ne spominjemo, njegova primamljiva boja će vas naterati da popijete nekoliko šoljica.

Izvor: Zivim.hr