STANJE, A NE BOLEST

Kapilari se javljaju kod skoro 90 odsto populacije. Imaju ih i muškarci, ali češće njihova pojava smeta ženama.

 

Pojava kapilara češće pravi problem ženama i to pre svega iz estetskih razloga, naročito u letnjim mesecima. Ovo stanje je najčešće nasledno i javlja se kod oba pola, s tim da muškarcima kapilari nisu tolika smetnja kao ženama.

kapilari

Kapilari su mali venski krvni sudovi promera do tri milimetra koji su i dokaz početne faze venske bolesti. To su takođe proširene vene, ali su malog promera i obično ne prave nikakve tegobe pacijentima, objašnjava vaskularni hirurg dr Dario Jocić iz Centra za savremeno lečenje vena.

„Oni nastaju toliko često da ne možemo da kažemo da su bolest, više su stanje. Oko 90 odsto populacije ima kapilare, imaju ih i muškarci, ali češće njihova pojava smeta ženama“, kaže doktor i dodaje da je su faktori rizika postojanje venske bolesti u velikim krvnim sudovima, gojaznost, fizička neaktivnost i godine života.

Genetski faktor

Genetski faktor je takođe prisutan kada su kapilari u pitanju, pa ih upravo zbog toga mogu imati i mlađe osobe, one koje su fizički aktivne i nisu gojazne.

Doktor ističe da je pojava kapilara toliko česta, da je više osoba koje ih imaju nego onih koje ih nemaju.

Prema rečima dr Jocića s godinam ćemo svi imati neki kapilar koji nam se neće dopasti.

„U slučaju da kapilara ima više, pacijentkinje često kažu da ih je imala i njihova baka i mama, tako da je genetski faktor često prisutan“, kaže doktor.

Kapilari jesu nasledni kao i sve venske bolesti.

„Ukoliko oba roditelja imaju proširene vene u 80 do 90 odsto slučajeva će imati i njihovo dete, ako je u pitanju jedan roditelj u 50 do 60 odsto slučajeva će naslediti i dete“, ističe doktor.

Dr Jocić kaže da je on često porodični doktor i da je imao slučajeve kada su mu pacijenti bili čitave porodice, tri generacije – baka, ćerka i unuka ili majku i tri ćerke.

Ostali uzročnici pojave kapilara

Ono što se često povezuje sa venama, a to je sedenje sa prekrštenim nogama, u slučaju kapilara nema uticaja, smatra dr Jocić i dodaje da na pojavu kapilara više utiču poslovi koji zahtevaju dugotrajno stajanje. Dugotrajno sedenje, koje se ne može izbeći, ne utiče toliko na njihovu pojavu.

„Dugotrajno stajanje jeste kritično, posebno kod pacijenata koji imaju problem sa venama, jer su tegobe intezivne. Imate osobe koje imaju proširene vene, ali više sede ili su više pokretne dok rade svoj posao, one imaju manje tegobe. Oni koji duže stoje, kao na primer trgovci, imaju često tegobe, frizeri, doktori i medicinske sestre takođe”, napominje dr Jocić.

Da li kapilari mogu da ukažu i na problem u venskom sistemu?

Kapilari su najčešće samo estetski problem, ali ne mora uvek da znači da je tako.

Prema rečima dr Jocića kapilari se često mešaju sa venskim ekcemom koji može da bude posledica ozbiljne venske bolesti. Kapilari, takođe, mogu da budu znak venske bolesti, oni su zapravo početna faza venske bolesti i mogu da ukažu na postojanje ozbiljnijeg problema u venskom sistemu.

Doktor napominje da je potrebno da se uradi adekvatan pregled, ukoliko osobe imaju problem sa kapilarima. To podrazumeva adekvatan pregled doplerom i preporuka je da to urade doktori koji to stalno rade, kako bi se videlo da li postoji neki problem, a najčešće postoji sitan problem.

„Važno je pogledati da li postoji neki veći problem sa venskim sistemom jer sve te kapilare hrani neka vena iznutra. To nije kožna promena i zbog toga kreme i gelovi ne mogu da izleče ili ublaže vidljivost kapilara. To je potpuno besmisleno”, ističe dr Jocić.

Što se intezivnog sunčanja tiče, ono se svakako ne preporučuje, kaže doktor i dodaje da isto važi i za korišćenje solarijuma, nevezano za to da li pacijent ima proširene vene ili kapilare.

Svako UV zračenje dovodi do pucanja kapilara naročito na licu i pojave takozvanih „crvenih noseva“.

BioCapillary oglas 900 px

Kada je vreme da se osoba obrati lekaru?

S obzirom da je u pitanju najčešće problem estetske prirode, ukoliko ne postoje tegobe, trebalo bi se obratiti flebologu, specijalisti za vene, ukoliko postoji želja da se problem ukloni, objašnjava doktor.

Metode koje su efikasne za uklanjaje ili ublažavanje vidljivosti kapilara

Kada su u pitanju kapilari, važno je napomenuti da magija ne postoji, kaže dr Jocić.

Problem kapilara se može rešavati transdermalnim laserom, odnosno laserom koji se primenjuje preko kože, gde se toplotnim zrakom, odnosno toplotom, uklanjaju kapilari.

Međutim to nije metoda koja može apsolutno da ukloni kapilare, već se dodaje i skleroterapija, odnosno terapija određenim injekcijama, gde se u kapilar ubrizgava određeno sredstvo koje zatvara sam kapilar.

Da bi se vidljivost kapilara smanjila potrebno je dosta strpljenja. Oni mogu i da nestanu u potpunosti.

„Postoje metode koje se primenjuju posle kojih je pacijent zadovoljan rezultatom“, kaže dr Jocić, i dodaje da je najčešće potrebno više tretmana, kao i određen period tokom godine kada se to radi.

Doktor napominje da se takve procedure ne rade kada se izlažemo suncu, upravo zbog lasera, jer osunčana koža ne može da se tretira laserom. Kao što se nakon tretmana laserom ne može ići na sunce.

Suncu se ne bi trebalo izlagati četiri nedelje pre i četiri nedelje posle tretmana. Zbog toga se tretmani najčešće rade u jesenjim i zimskim mesecima.

Dr Jocić takođe dodaje da su recidivi, kao i kod svake bolesti ili stanja, mogući.

„Verovatno će se u nekom segmentu vratiti, ali ja uvek govorim da je ideal da se to ukloni koliko može i da se, ukoliko ima potrebe, za pet godina uradi neki tretman koji će biti manji nego prvi put, kako bi se održalo dobro stanje”, objašnjava doktor.

Preventiva

Pojava kapilara, praktično ne može da se spreči, ali može da se ublaži.

“Preporuke zdravog načina života za vene i kapilare važe kao i za sve druge bolesti”, smatra dr Jocić.