SAVET ISKUSNIH DOMAĆICA

Jastuke treba prati dva puta godišnje. U skidanju fleka od znoja i tvrdokornijih mrlja na jastucima može dobro da posluži soda bikarbona.

 

Svi želimo imati lepe i čiste jastuke. To je i potrebno jer ne želimo unositi razne prljavštine putem njih kroz kožu. Nekada jednostavno budu prljavi ili ne možemo baš otkloniti određene mrlje.

prati jastuke

Za skidanje mrlja na odeći vam može dobro poslužiti i soda bikarbona. Pomoći će vam da skinete i žute mrlje od znoja, pa i one tvrdokornije. Isto važi i za kuhinjske površine i čišćenje domaćinstva uopšte.

Postoji i drugi način na koji možete postići da vam jastuci budu čistiji.

Sastojci:

1 šolja deterdženta za pranje
1 šolja deterdženta za suđe
malo izbeljivača
1/2 šolje boraksa (natrijum tetraborat ili natrijum borat)

Primena:

Počnite tako što ćete proveriti da li se vaši jastuci mogu prati u mašini. Proverite obavezno njihove etikete.

Podesite mašinu za pranje veša na 40 stepeni. Pomešajte navedene sastojke u plastičnoj posudi i stavite u mašinu za pranje veša zajedno sa dva jastuka. Ako su vaši jastuci sintetički, koristite najnižu temperaturu. Nemojte da pogrešite pa ih oštetite.

Koliko često treba prati jastuke?

Jastuke treba prati dva puta godišnje.

Ako na jastuku postoji uputstvo za održavanje, pročitajte ga i pridržavajte se napisanog, a ako ga nema onda jastuke treba prati u mlakoj vodu i programu za osetljive tkanine sa obaveznim ispiranjem hladnom vodom.

Možete da ih stavite u mašinu za sušenje veša na nisku temperaturu, povremeno ih izvadite, popravite im oblik i okrenute ih na drugu stranu, a ukoliko nemate mašinu, sušite ih na sobnoj temperaturi uz povremeno protresanje.

Jastuci punjeni perjem ili sintetičkim vlaknima

Ovakve jastuke možete prati u mašini za pranje veša. Da biste postigli što bolje rezultate, operite dva jastuka istovremeno, i to uglavnom na 40 stepeni.

Jastuci punjeni memorijskom penom

Ovakvu vrstu jastuka ne možete prati u mašini, ali možete da operete njihovu jastučnicu. Da biste se rešili prašine iz ovakvog jastuka, usisivačem ga dobro usisajte sa obe strane.

Ako se na ovakvom jastuku pojave fleke, taj deo očistite razblaženim deterdžentom i isperite vlažnom krpom. Jastuk ostavite da se osuši na vazduhu pre nego što navučete čistu jastučnicu.