PROBLEM U ADITIVU

Kolektivna tužba podneta je u Americi jer kompanija Mars nije ispunila obećanje da će iz bombona Skittles ukloniti nebezbedan sastojak.

 

Protiv kompanije „Mars”, američkog prehrambenog diva, podneta je kolektivna tužba u kojoj se navodi da su njene čuvene bombone „skitls” (Skittles) nebezbedne za ljudsku ishranu jer sadrže toksin koji je ova konditorska firma obećala da će ukloniti još 2016. godine.

skittles

U grupnoj tužbi, koja je krajem prošle nedelje podneta američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, piše da su bombonice „skitls” (Skittles) nebezbedne za potrošače zbog povišenog nivoa titanijum-dioksida, prehrambenog aditiva, objavili su zapadni mediji. Kako se ističe u tužbi, titanijum-dioksid će sledećeg meseca biti zabranjen u EU pošto je evropski regulator za bezbednost hrane ocenio da je on nebezbedan zbog svojstva da utiče na promenu ljudske DNK.

Dalje se dodaje da ovaj aditiv, koji se koristi i u proizvodnji boja, lepkova, plastike i krovnih materijala, može da izazove oštećenje DNK, mozga i unutrašnjih organa, poput lezija na jetri i bubrezima, prenosi Raša tudej.

„Racionalan potrošač očekuje da ove bombone mogu bezbedno da se kupe i konzumiraju onako kako se reklamiraju i prodaju. Međutim, ovi proizvodi nisu bezbedni”, konstatuje se u tužbi.

„Mars” je 2016. godine javno obećao da će postepeno izbaciti titanijum-dioksid iz svojih proizvoda u narednim godinama. Kompanija je tokom vikenda saopštila da je upotreba titanijum-dioksida u njenim proizvodima u skladu s propisima američke Uprave za bezbednost hrane i lekova (FDA), odbivši da komentariše pokrenutu parnicu. Za razliku od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je u maju 2021. objavila da titanijum-dioksid „više ne može da se smatra bezbednim kao aditiv za hranu”, u SAD je on i dalje legalan jer federalna regulativa FDA dozvoljava njegovu upotrebu za „bojenje hrane generalno”.

Istovremeno, FDA je propisala da količina tog aditiva ne sme da pređe jedan odsto težine proizvoda. U tužbi se traži obeštećenje u neodređenom iznosu zbog prevare i kršenja kalifornijskih zakona o zaštiti potrošača.

Kako je nedavno objavljeno, u svetu se godišnje proizvede i potroši oko četiri miliona tona titanijum-dioksida. Zbog sposobnosti da reflektuje svetlost i boji u belo, on se upotrebljava u hemijskoj, kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, i to proteklih pedesetak godina.

Evropska komisija za bezbednost hrane u januaru ove godine donela je propis kojim se zabranjuje upotreba ovog aditiva u hrani, s rokom prilagođavanja od šest meseci, kako bi ga proizvođači zamenili nekom drugom odgovarajućom komponentom.

Procenjuje se da se titanijum-dioksid nalazi u 90.000 različitih proizvoda. Ima ga i u kozmetičkim proizvodima, ali je tu manja opasnost s obzirom na to da se oni nanose spolja. EK je, navodi se, takođe naložila Evropskoj agenciji za lekove da do 2024. proceni u kom vremenskom okviru bi titanijum-dioksid mogao biti izbačen i iz lekova i kakve bi bile posledice toga.

Izvor: Politika.rs