NEDOZVOLJENE METODE LEČENJA

U filmu „Nečista krv“ iznete su sumnje da su u skopskoj „Žan Mitrev“ vršeni eksperimenti nad pacijentima obolelim od kovida.

 

Istog onog, za Severnu Makedoniju veoma važnog dana, kad su u Briselu počeli pregovori s EK o pristupanju evropskoj porodici država, emitovan je dokumentarni film „Nečista krv“, koji je ukazao na moguću „korona aferu“ u Skoplju.

nečista krv

Bilo je to u utorak, 19. jula, a film „Nečista krv“ je delo Istraživačke reporterske laboratorije (IRL). Iznete su sumnje da su u prestoničkoj klinici „Žan Mitrev“ vršeni eksperimenti nad pacijentima obolelim od kovida 19, pri čemu su neki od njih bili zaraženi bakterijama, usled čega su preminuli.

Akademik i kardiohirurg Žan Mitrev, vlasnik pomenute klinike, tvrde pomenuti istraživački novinari, koristio je nedozvoljene metode za lečenje pacijenata obolelih od kovida 19. Reč je o hemofiltraciji, metodi koja se primenjuje kod pacijenata s insuficijencijom bubrega, kako bi se iz krvi uklonile otpadne materije i voda. Međutim, ova metoda za lečenje kovida 19 nije odobrena ni od jedne američke ili evropske institucije koja odobrava lečenje ili lekove.

Istraživanje IRL zasnovano je na 24 prijave građana Severne Makedonije i s područja Kosova i Metohije, koji su platili hiljade evra za lečenje članova svojih porodica, a da nisu bili obavešteni da su deo medicinske studije. Istraživačko-dokumentarna emisija „Nečista krv” upotpunjena je svedočenjem porodice čiji je član preminuo u ovoj klinici nakon višestrukih intrahospitalnih bakterijskih infekcija tokom hemofiltracije.

Valentin Alčevski, čija je 72-godišnja majka umrla u januaru ove godine u klinici „Žan Mitrev“, javno je izneo sumnje u tretman kojem je bila podvrgnuta u toj zdravstvenoj ustanovi. Naglasio je kontradiktornost u informisanju lekara o stanju pacijenta.

„Doktor mi jedno kaže telefonom, kad odem tamo – kažu mi nešto drugo. Prvo su mi rekli da su joj leukociti povišeni, a onda da je imala ešerihiju koli, verovatno iz katetera. Dakle, jedan doktor vam kaže jedno, drugi doktor nešto drugo, nepovezane stvari“, ispričao je Alčevski. Idućeg dana rečeno mu je da je identifikovana bakterija u uzorku krvi njegove majke, ali nisu mogli da odgovore kako je dospela u krv, a treba imati u vidu da je reč o klinici koja je po svim standardima – a i cenama lečenja – na vrlo visokom nivou.

Kako navode najbliži članovi porodice preminulih pacijenata, za lečenje su trošili i po 50.000 evra, a povrh toga, u privatnoj režiji kupovali lekove, čija je cena dostizala i do 8.000 evra. Neki su morali da prodaju čak i imovinu da bi platili lečenje svojih najbližih. No, umesto izlečenja, izneli su ih u pogrebnom sanduku. Alčevski navodi da je najspornije to što u otpusnoj listi sa klinike nigde nije pomenuto da je pacijentkinja imala bakteriju, već samo da je lečena od kovida 19.

Probuđene su sumnje o vršenju eksperimenata nad pacijentima, kao i da su se neki od njih upravo tokom lečenja u toj zdravstvenoj ustanovi inficirali raznim smrtonosnim bakterijama.

Otvorena su brojna pitanja. Da li su pacijenti bili predmet naučnog istraživanja bez svog znanja, jesu li su diplome koje poseduje zdravstveno osoblje klinike stečene nelegitimno, da li su i političari umešani? Navodi se i da je titulu akademika Žanu Mitrevu dodelila Akademija „Platon“, registrovana u Bugarskoj, koja je u ovoj državi sudski gonjena.

Nakon emitovanja ovog dokumentarnog filma, klinika „Žan Mitrev“ odbacila je tačnost navedenih informacija i optužila autore za namerno narušivanje ugleda ove bolnice. Za Radio Slobodna Evropa odgovorili su da svi pacijenti dobijaju kompletnu otpusnicu, u kojoj su navedeni svi tretmani, lekovi i procedure za lečenje, ne komentarišući pojedine slučajeve. Dodali su da sarađuju sa institucijama i da će obezbediti sve što se od njih traži.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je predistražni postupak i u toku su vanredne provere ove klinike.

Ceo film možete pogledati na linku ispod.

Izvor: Politika.rs