VRLINA KOJA IŠTE NAGRADU

Veliki pravoslavni svetitelj Kliment Ohridski je ugošćavanje čoveka neobično mnogo cenio, na osnovu onoga što kaže hrišćanstvo o gostoprimstvu, a koje ovu vrlinu kod ljudi drži veoma visoko.

 

Treba da budemo revnitelji dobrih dela i da u dobroti Gospodnjoj ostanemo do kraja života.

o gostoprimstvu

Ne odbijaj namernika koji ti dolazi nego ga primi u dom sećajući se da je i Gospod Isus radi tebe bio Beskućnik (Mt. 25,35).

Ne stidi se da mu opereš noge jer inače možeš da se lišiš nagrade pravednih, pošto taj namernik može da bude anđeo Gospodnji, koji te proverava.

Gledaj šta je uradio Avram kada je sedeo pod mamvrijskim dubom. On im je pritrčao, poklonio se do zemlje govoreći: Ako sam stekao blagodat pred Tobom, Gospode ne mimoiđi slugu tvoga. Da donesem vode i operem noge Vaše. Doneću hleba i jedite, a zatim idite svojim putem (Post. 18,1-5).

I kakva je bila nagrada za ovo gostoprimstvo?

Prvo, bio je nazvan prijateljem Božjim zatim je Avram čuo od tri angela, “Sarra će ti roditi sina i bićeš otac mnogim narodima” (Post. 17,4).

Tako je i Lot zamolio dva putnika da mu svrate u kuću pa su ga oni izveli iz Sodoma, da ne bi tamo izgoreo sa grešnicima (Post. 19).

Zato je Gospod i rekao: “Koji prima proroka u ime proročko, platu proročku primiće; i koji prima pravednika u ime pravedničko, platu pravedničku primiće” (Mt. 10,41).

Dakle, primajte strance putnike i ugostite ih za trpezom da bi i vama Gospod rekao: “Zaista vam kažem, kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste” (Mt. 25,40) “i daću vam život večni” (Jn. 10,28).

Iz Žurnala moskovskoj patrijaršiji br. 6/70