ŠTEDNJA NA SVE STRANE

Rudari bitkoina pohrlili su u Teksas tokom prošle godine nakon što je Kina zabranila tu praksu, a SAD su kasnije postale najveće globalno središte za rudarenje.

 

Rudari su se dobrovoljno isključili kako su potražnja za energijom i cene porasle. Rudarenje bitkoina u Teksasu ove nedelje se gasi, jer je toplotni talas opterećivao električnu mrežu. Teksaški mrežni operater zatražio je od stanovnika i preduzeća da štede energiju uz „ekstremno toplo vreme koje pokreće rekordnu potražnju za električnom energijom širom Teksasa“.

rudarenje bitkoina

Kompanije za rudarenje bitkoina u državi odgovorile su isključivanjem svojih mašina koje bi inače koristile preko 1.000 megavata električne energije, prema Teksaškom savetu za blokčejn. To je oslobodilo oko 1 odsto ukupnog kapaciteta mreže.

Rudari bitkoina pohrlili su u Teksas tokom prošle godine nakon što je Kina zabranila tu praksu, a SAD su kasnije postale najveće globalno središte za rudarenje. Očekuje se da će ti kripto rudari povećati potražnju za električnom energijom u Teksasu za do 6 gigavata do sredine sledeće godine, navodi Bloomberg.

Kompanije za rudarenje kriptovaluta u suštini su postavile sopstvene centre podataka ispunjene specijalizovanim hardverom koji rešavaju sve složenijih zagonetki. Taj energetski intenzivan proces se vrši da bi se potvrdile nove transakcije na blokčejnu i omogućava rudarima da zarade nove tokene.

Kao rezultat toga, Bitcoin mreža koristi više električne energije godišnje nego zemlja Belgija. Međutim, procenjuje se da je njegova upotreba energije opala u poslednjih mesec dana nakon što je cena bitkoina skočila. Niža vrednost kriptovalute, u kombinaciji sa visokim cenama energije, čini manje profitabilnim pokretanje mašina za rudarenje. U Teksasu, jedan „veliki rudar kojim se javno trguje“ planira da se isključi između 8 i 22 sata na „nekoliko dana ove nedelje“, rekao je Bračer.

Isključivanje, posebno tokom tih vršnih sati, takođe pomaže teksaškoj električnoj mreži da izbegne potencijalne prekide. Toplotna kupola koja guši Teksas takođe ga je izgladnjivala u velikom delu snage vetra, koji obično proizvodi oko četvrtinu njegove električne energije. Električna mreža Teksasa je takođe posebno ranjiva jer se ne povezuje na električne mreže u drugim regionima. Druge države obično mogu da dele energiju jedna sa drugom u hitnim slučajevima.

Država je do sada izbegavala velike nestanke struje nakon što je Savet za električnu pouzdanost Teksasa, ili ERCOT, zatražio od Teksašana da dobrovoljno smanje potrošnju struje u ponedeljak.

Ovo nije prvi put da rudari bitkoina u državi reaguju na smanjenje struje tokom visokih temperatura, a verovatno neće biti ni poslednji.

Izvor: PCpress