REŠENJA ZA LEPŠI IZGLED

Savršeni, beli i zdravi zubi su ono čemu svi težimo. Međutim, urpkos dobroj oralnoj higijeni i trudu da živimo i hranimo se što zdravije, nekada to prosto nije dovoljno.

 

Zubi se kvare, gube svoju belinu, i u najgorem slučaju moraju biti izvađeni. U takvim situacijama treba potražiti pomoć stomatologa, koji će vas usmeriti u pravcu ozdravljenja vaših zuba i povratiti vam samopouzdanje.

veštački zubi

Kada ne postoji način da se zub popravi, radi bolje estetike ali pre svega zbog vašeg zdravlja potrebno je iskoristiti ono što stomatologija 21. veka pruža, a to su veštački zubi. Pod veštačkim zubima podrazumevamo sve forme nadogradnje zuba, dakle krunice – metalokeramicke i bezmetalne, fasete ili implanti.

Šta su zubne krunice?

Zubne krunice predstavljaju spoljni deo zuba, dok se za uporište (kao nosač krunice) uzima prirodan zub ili zubni implant. Krunice stavljaju iz estetskih razloga ali i funkcionalnih razloga, kako bi se vratila blistavost ali i pravilan raspored zuba i pravilno žvakanje. Krunica se postavlja tako što se prirodi zub obrusi, zatim stomatolog uzima otisak na osnovu kog će se uraditi krunica. Kada krunica bude gotova, potrebno je uraditi poslednju proveru. Vaš stomatolog će proveriti da li krunica dobro naleže na zub, da li po boji odgovara ostalim zubima u vilici i da li vas žulja. Kada su svi uslovi ispunjeni, zubnim cementom će krunicu povezati za zub.

bezmetalna krunica

Ako ne postoji zub na koji se krunica može pričvrstiti, neophodno je ugraditi implant. To je ‘šraf’ koji se ugrađuje u ležište ispod desni, direktnno u kost i ne vidi se golim okom. Implant je sačinjen od titanijuma, i kao takav nema fenomagnetna svojstva te je potpuno bezbedan za vaš organizam. Na implant, koji glumi koren zuba, postavlja se krunica.

Kakve sve krunice postoje?

Postoje dve vrste krunica, metalokeramičke i bezmetalne. Razlikuju se u samoj osnovi, koja je kod metalokeramičkih krunica kako i samo ime kaže izrađena od metala, dok je osnova bezmetalnih krunica izrađena od cirkonijuma bele boje.

Bezmetalne krunice pokazale su se kao najbolji izbor kod većine pacijenata. Njihova cena jeste nešto veća, ali to se svakako opravdava brojnim prednostima. Naime, da bi se postavila krunica potrebno je izbrusiti zub tik uz desni, pažljivo i oprezno, tako da desni neće biti ugrožene. Obzirom na belu osnovu sačinjenu od cirkonijuma, kada s godinama dođe do povlačenja desni, neće se videti metalni rub koji ‘viri’. Pri tom, cirkonijum je biokompatibilan materijal, te možete biti sigurni da nećete imati problem sa alergijama bilo koje vrste. Cirkonijum se lako boji, te je izbor nijansi krunica veoma širok. Sigurni smo da ćete pronaći nijansu koja se savršeno uklapa uz vaš osmeh.

Metalokeramičke krunice su danas veoma popularne. Prvenstveno zbog nešto povoljnije cene, one su najčešće prvi izbor mnogobrojnim pacijentima. Njihova osnova izrađuje se od titanijuma, ali se može izraditi i od drugih legura. Na takvu osnovu dodaje se ostatak krunice od porcelana, koji pruža potpun izgled vašem osmehu. Iako ovakve krunice rešavaju brojne probleme, one imaju nekoliko nedostataka, od čega ćemo izdvojiti dva najvažnija. Prvi je taj da metalokeramičke krunice ne propuštaju svetlost na način na koji to čine bezmetalne, te se neće potpuno uklopiti uz prirodne zube u vašoj vilici. Drugi problem nastaje onda kada desni počnu da se povlače. Tada će iz desni polako navirati obris metalne osnove. To nije nedostatak koji je nerešiv. Naprotiv, jednostavim menjanjem samo gornjeg, odnosno keramičkog dela krunice, sve će ponovo biti kako treba.

Veštačke navlake

fasete zubi

Veštački zubi ne rešavaju samo problem nedostatka jednog ili više zuba. Ako imate problem sa položajem zuba, to može da dovede do drugih problema kao što su nakupljanje hrane, kamenca, stvaranje karijesa i plaka. Zato će vaš stomatolog preporučiti fasete, kao jedan od načina brige o oralnoj higijeni. Fasete su nastavci koji se oblikuju od porcelana ili kompozitnih materijala, a imaju funkciju da isprave esetske nedostatke na zubima. Kompozitne fasete su dakle veštački zubi koji se modeluju unutar usana, dok se porcelanske fasete modeluju u posebnim kalupima pa tek onda postavljaju na zub. Fasete se postavljaju tako što se vaš zub samo malo obrusi, a na njega se zalepi fasta (takođe se naziva i vinir) koja vašem zubu daje željeni oblik i boju.

Koliko traju veštački zubi i kako ih održavati ?

Nega o veštačkim zubima ne razlikuje se mnogo od nege vaših prirodnih zuba. Važno je da redovno perete zube, birate četkicu koja odgovara stepenu osetljivosti vaših desni. Isto važi i za pastu za zube. Preporučuje se redovna upotreba sredstva za ispiranje usta i zubnog konca. Dakle, vaša oralna higijena stvarno mora biti na visokom nivou, inače ste samo ‘bacili’ novac.

Kako bi ste što duže očuvali belinu i sjaj vaših zuba, poželjno je da izbegavate cigarete i alkoholna pića, odnosno sve ono što može obojiti vaša zube u neželjenu žućkastu nijansu. Isto tako, nemojte da vas zavara da se vaši novi zubi ne mogu pokvariti. Naime, ako se ispod krunica nalazi vaš prirodni zub on je i dalje sklon bakterijskim i gljivičnim infekcijama, kao i same desni. Dakle, trajnost vaših zuba zavisi najviše o oralnoj higijeni. Ako vodite računa, oni mogu trajati bar 10 godina, a često i duže.