NOVO ISTRAŽIVANJE

Antioksidansi koji se prirodno nalaze u siru mogu pomoći u zaštiti krvnih sudova od oštećenja usled visokog nivoa soli u ishrani.

 

U novoj studiji Državnog univerziteta Pensilvanije istraživači su otkrili da kada su odrasli konzumirali ishranu sa visokim sadržajem natrijuma iskusili su disfunkciju krvnih sudova. Međutim, kada su iste odrasle osobe konzumirale četiri porcije sira dnevno, uz istu ishranu sa visokim sadržajem natrijuma, nisu iskusile ovaj efekat. Zaključak je da antioksidansi u siru ostvaruju ulogu zaštitnika krvnih sudova.

antioksidansi u siru

Dok je natrijum mineral koji je vitalan za ljudsko telo u malim dozama, istraživači kažu da je previše natrijuma u ​​ishrani povezano sa kardiovaskularnim faktorima rizika kao što je visok krvni pritisak. Američko udruženje za srce preporučuje ne više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, pri čemu je idealna količina oko 1.500 miligrama za većinu odraslih.

Istraživači su za studiju regrutovali 11 odraslih osoba bez povišenog krvnog pritiska. Svaki od njih je pratio četiri odvojene ishrane tokom osam dana: ishranu sa niskim sadržajem natrijuma i bez mlečnih proizvoda; ishranu sa malo natrijuma i visokim sadržajem sira; ishranu sa visokim sadržajem natrijuma, bez mlečnih proizvoda; i ishrana sa visokim sadržajem natrijuma i sira.

Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma navela je učesnike da konzumiraju 1.500 miligrama soli dnevno, dok ishrana sa visokim sadržajem natrijuma uključuje 5.500 miligrama soli dnevno. Ishrana sa sirom uključivala je 170 grama, ili oko četiri porcije, nekoliko različitih vrsta sira dnevno.

BioCapillary oglas 900 px

Na kraju svake nedeljne ishrane, učesnici su se vraćali u laboratoriju na testiranje. Istraživači su ubacili sićušna vlakna ispod kože učesnika i primenili malu količinu leka acetilholina, jedinjenja koje signalizira krvnim sudovima da se opuste.

Ispitujući kako su krvni sudovi svakog učesnika reagovali na lek, istraživači su mogli da izmere funkciju krvnih sudova. Učesnici su takođe podvrgnuti praćenju krvnog pritiska i dali su uzorak urina kako bi se uverili da su konzumirali tačnu količinu soli tokom cele nedelje.

Istraživači su otkrili da nakon nedelju dana na ishrani sa visokim sadržajem natrijuma, bez sira, krvni sudovi učesnika nisu reagovali tako dobro na acetilholin, koji je specifičan za specijalizovane ćelije u krvnom sudu. Međutim, to se nije videlo nakon ishrane sa visokim sadržajem natrijuma i sira.

Istraživači su rekli da će biti važno proučiti ove efekte u većim studijama, kao i dalje istraživanje mogućih mehanizama pomoću kojih mlečna hrana može sačuvati zdravlje krvnih sudova.