PREPORUKA RODITELJIMA

Iako je pohvala dobra stvar za decu, nije baš preporučljivo deteta uvek obasipati hvalospevima.

 

Saveti o odgajanju dece često se menjaju. Kako nauka ponudi neke nove odgovore, roditelji nastoje da odaberu najkorisnije informacije koje bi im pomogle u donošenju najboljih odluka.

pohvala deteta

Iako je pohvala dobra za decu, postavlja se pitanje o načinu na koji bi to trebalo da bude urađeno.

Kada roditelj hvali dete za ono što čini dobro, umesto da ga kori zbog njegovih grešaka, dete će u odnosima sa ljudima pokazivati manje agresije, pokazalo je istraživanje.

Dve vrste pohvale

U praksi je situacija sa pohvalama ipak složenija nego što se čini na prvi pogled. Nije dovoljno samo detetu reći koliko je dobro iako je to definitivno jedan od načina. Postoji lična pohvala i pohvala na osnovu truda.

Lična pohvala je pohvala deteta zbog njegovih prirodnih sposobnosti i veština. Ova vrsta pohvale je najbolja kad želite detetu da iskažete ljubav.

BioMind kapi protiv depresije

Pohvala na osnovu truda je hvaljenje neke radnje ili aktivnosti. To podrazumeva pohvalu za nešto što dete može da kontroliše.

Da li postoji negativna strana pohvale?

Mada na prvi pogled ne deluje tako, moguće je da se sa pohvalama pretera. Kako navodi „Parenting Science“, objavljeno istraživanje je pokazalo da pohvale mogu da potkopaju motivaciju deteta, što znači da mogu da dovedu do toga da ono misli da nije potrebno da se trudi da bi nešto postiglo.

To se događa kada roditelji upadnu u zamku preterivanja sa ličnim pohvalama jer to dovodi decu do uverenja da sve veštine poseduju prirodno i da na njima nije potrebno da rade.

Izvor: Index.hr