MANIFESTACIJA SIMPTOMA

Mnogi nisu ni svesni da se prejedaju jer rade više aktivnosti dok konzumiraju hranu. Evo koji su fizički znaci prejedanja!

 

Deo zdrave ishrane nije samo odlučivanje o tome što ćete jesti već i koliko. Ako jedete više hrane nego što vaš sistem može da podnese i više nego što vam je potrebno za energiju, možda ćete iskusiti neke neželjene efekte i tu su onda vidljivi znaci prejedanja.

znaci prejedanja

„Prejedanje može da poremeti i to kako se osećate, kao i vašu sposobnost da održite korak sa svojom rutinom“, rekla je dijetetičarka Boni Taub-Diks.

Mnogi nisu ni svesni da se prejedaju jer rade više aktivnosti dok konzumiraju hranu. Zato, ako iskusite neki od simptoma u nastavku, možda bi trebalo da usporite ili birati manje porcije.

Debljanje

Na debljanje može da utiče genetika, ali i lekovi, medicinska stanja i kalorijski suficit.

Jedno prejedanje ili kalorijski bogatiji obrok neće dovesti do debljanja, ali ako to činite redovno, kilogrami će neminovno početi da se gomilavaju.

Osećaj nadutosti ili bola nakon jela

Znakovi prejedanja su i nadutost, osećaj nelagode ili čak bolne sitosti, prema Taub-Diks.

Ako primetite da vam je odeća privremeno tesna nakon obilnog obroka, možda ste pojeli prebrzo ili previše hrane.

„Usporite ili pauzirajte obrok kako biste procenili da li ste još uvek gladni ili je vreme da prestanete da jedete. Odmorite se i razmislite o tome kako se osećate“, predlaže dijetetičarka.

Osećaj nedostatka energije ili tromosti

Normalno je da većina ljudi ima fluktuacije energije tokom dana, ali ako primetite da ste iscrpljeni nakon obroka, to može da bude znak upozorenja da konzumirate previše hrane.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

„Probava oduzima puno energije, zbog čega možete da se osećate letargično, naročito ako ste preterali. Ispitajte svoje obrasce ishrane, jedite međuobroke i ne preskačite doručak kako se ne biste prejedali kasnije tokom dana“, dodaje Taub-Diks.

Otežano vežbanje

Ako želite da budete u formi, izgradite mišiće i dobijete na snazi, moraćete da jedete dovoljno da bi opskrbili telo energijom i hranljivim supstancama. Međutim, prekomerno konzumiranje može da oteža vežbanje.

„Kada probavljate veću količinu hrane, vaše telo ima manje resursa za napajanje srca i drugih mišića. Kao rezultat toga, možda ćete imati manje energije ili čak osećati grčeve ako vežbate i ubrzavate broj otkucaja srca na pun želudac“, objasnila nutricionista.

Poteškoće sa spavanjem

„Probava može da ometa san. Ako jedete kasno uveče ili birate tešku hranu, nećete se kvalitetno naspavati“, kaže Taub-Diks i savetuje da jedete ranije, i to laganiju večeru, ili odaberete lako probavljive grickalice pre spavanja.

Refluks kiseline

Još jedna potencijalna posledica prejedanja je refluks kiseline. Želudačna kiselina obično ostaje u želucu kako bi pomogla probavljanje hrane, ali ponekad se može vratiti u jednjak i prouzrokovati neprijatno peckanje ili osećaj žarenja.

Izvor: Index.hr