OPREZ SA MEHURIĆIMA

Reklame često prikazuju ljude kako piju ledeno hladna gazirana pića tokom vrelog letnjeg dana. Nova studija sugeriše da je ova navika zapravo opasna po zdravlje bubrega.

 

Objavljena u Američkom žurnalu psihologije, studija je otkrila da gazirana pića i njihovo konzumiranje kada je napolju vruće može negativno uticati na bubrežne funkcije.

Kada je napolju temperatura visoka, telo reaguje tako što se više znoji da bi se ohladilo. Telo smanjuje dotok krvi u bubrege kako bi sačuvalo vodu i regulisalo krvni pritisak. Kada je protok krvi u bubrezima naglo smanjen, oni dobijaju manje kiseonika, što ih čini ranjivim na povrede.

Vežbanje tokom leta već dovodi bubrege u opasnost od dehidracije i oštećenja. Gazirana pića mogu samo dodatno oštetiti ove organe, jer povećavaju dehidraciju.

U pomenutoj studiji, volonteri su obavljali određeni ručni rad na temperaturi vazduha od 35 stepeni. Biomarkeri za funkciju bubrega su mereni pre i posle vežbanja. Neki učesnici su pili vodu odmah nakon rada, dok su drugi pili gazirani napitak.

Istraživači su otkrili da postoji skok u dehidraciji kod učesnika koji su pili gazirano piće, uključujući povećanje nivoa mokraćne kiseline i vazopresina (antidiuretskog hormona).

Studija je zaključila da konzumiranje gaziranih pića tokom i neposredno posle vežbanja tokom vrelog dana zapravo ne rehidrira telo, već izaziva akutnu povredu bubrega. A pošto gazirana pića sadrže velike količine fruktoze, ona čine mnogo više štete nego koristi. Konzumiranje veće količine fruktoze nego što je potrebno takođe može uticati na funkciju bubrega.

BioImunitet kapi za imunitet

Navike u ishrani koje podržavaju zdravlje bubrega

Postoje neke prehrambene navike koje mogu pomoći u zdravlju bubrega, kao što je pijenje većih količina vode. Ovo će pomoći da bubrezi budu hidrirani i nastave da funkcionišu nesmetano.

Ishrana bogata voćem i povrćem takođe može pomoći u jačanju zdravlja bubrega. Međutim, pića koja treba izbegavati uključuju dijetalna ili pića bez šećera. Imaju veštačke zaslađivače koji mogu pokrenuti mozak da skladišti masnoće, što bi zapravo mogao biti problem za one koji žele da izgube telesnu težinu.

U jednoj starijoj studiji, doktori su izvestili da čak i pića bez šećera mogu imati štetne efekte na bubrege. Žene koje su pile nekoliko dijetalnih gaziranih pića dnevno imaju 30 odsto veće smanjenje funkcije bubrega za 20 godina u poređenju sa onima koje nisu pile dijetalne sokove.

Čak i kada se uzmu u obzir drugi zdravstveni faktori, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes, veza između dijetalnih gaziranih pića i loše funkcije bubrega je i dalje prisutna.

Proteinski šejkovi se takođe najbolje konzumiraju u umerenim količinama. Previše njihove konzumacije može na kraju da ošteti bubrege, jer možda oni neće biti sposobni da razbiju velike količine aminokiselina prisutnih u proteinskim šejkovima. Umesto toga, ovo će biti izbačeno iz tela kroz urin.