ČISTA KUHINJA ZA TREN OKA

Verujemo da redovno posvećujete vreme održavanju čistoće vašeg doma. Međutim, jednom nedeljno poželjno je sprovesti detaljno i temeljno čišćenje – takozvano generalno sređivanje svih prostorija, pa i kuhinje. Tako ćete tokom sedmice biti lišeni većih kućnih poslova.

 

Prostorija kojoj se posebno treba posvetiti jeste kuhinja, ali i trpezarija. Ponekad možete pomisliti ‘nit manje prostorije, nit većeg haosa‘, ali ne brinite, uz nekoliko korisnih saveta i trikova, vaša kuhinja će se sijati za tren oka.

čišćenje kuhinje

Najvažnija je priprema

Prvo, odvojite vreme koje ćete posvetiti samo čišćenju. Pokušajte da sve druge obaveze – kuvanje ručka, posao, praćenje omiljene emsijije krajičkom oka ostavite za kasnije. Podeljena pažnja će samo doprineti tome da sređivanje traje mnogo duže nego što je potrebno.

Ono što vam može pomoći svakako je muzika. Pustite omiljenu plejlistu, ili ako volite da vas odabir pesama iznenadi- radio stanicu. Uz đuskanje i pevušenje, sve je lakše a i vreme će vam dosta brže proteći. Nećete ni primetiti, a već će sve biti uredno i čisto.

Kada ste odabrali muziku koja vas pokreće, pronađite sve što vam je potrebno za čišćenje. Savet je da sve držite na jednom mestu, kako se neke krpe ili sunđeri ne bi stalno gubili i ponovo pojavljivali na čudnim mestima. Za čišćenje kuhinje biće vam potrebne rukavice, sunđeri nežne površine, truleks krpa kao i različita sredstva za čišćenje, kupovna ili prirodna sredsva koja ćete samostalno napraviti. Ako se odlučite za drugu, ekološki prihvatljiviju ali i zdraviju opciju, onda je prvi naredni korak spravljanje mućkalica koje sve površine dovesti do savršenstva. Najčešći sastojci koji se tada koriste jesu topla voda, sirće, soda bikarbona i so.

Pređimo na sređivanje – prvo frižider

Frižider, kao prostor gde odlažemo namirnice, ali i već spremljenu hranu, vrlo se brzo prlja. Možda i ne primetimo, ali vrlo često prilikom vraćanja namirnica pomalo nešto prospemo, kapne nam koja kap kečapa ili nekog sosa, voće ispusti sok prilikom nespretnog spuštanja u korpu i sl. Sve je to potpuno normalno i prirodno, obzirom na brz način života koji svi vodimo. Zato je važno da kada dođe vikend, ili se već ukaže prazan hod, da iskoristimo vreme da pospremimo tako važan kuhinjski dodatak.

Prvo iz frižidera izvucite sve čemu je istekao rok, prazne tetrapake i flaše od soka, kao i ostatke ručka od srede ili četvrtka. Kada ste bacili sve ono što vam više ne treba, izvadite i sve što je ostalo u frižideru, kako bi ste ga očistili. Za čišćenje frižidera preporučujemo vam rastvor sirćeta i vode. Možete koristiti i toplu vodu sa sapunicom. Nakon što frižider očistite sunđerom, prebrišite ga čistom truleks krpom, i vratite namirnice.

Šta dalje?

Sledeće je svakako da pospremite prostor za rad i vidljiv nered. Sklonite sudove i uredite radnu površinu. Operite sudove, a ako imate mašinu za pranje sudova, sve u nju postavite. Dok ona radi, posvetite se pranju malih i velikih kućnih aparata. Za čišćenje mikrotalasne peći, od velike pomoći biće vam jedna šolja vode. Naime, šolju vode stavite u mikrotalasnu i uključite je na tri minuta. Vodena para omekšaće svu masnoću koja se u njoj nakupila, te će biti dovoljno da nežnim sunđerom prebrišete unutrašnjoj mikrotalane peči i ona će biti potpuno čista.

pospremanje kuhinje

Kako bi ste oribali rernu, možete koristiti sada već mnogobrojna, lako dostupna sredstva za odmašćivanje. Međutim, možete koristiti i smesu napravljenu od sode bikarbone i limunovog soka. Tom smesom istrljajte rernu, a zatim obrišite čistim, mokrim sunđerom. Za čišćenje zagorelih mrlja na šporetu, na zagrejanu ringlu pospite prašak za pecivo ili so, a zatim ih oribajte četkom. Nakon temeljnog ispiranja, površinu možete uglancati pomoću kombinacije vode i sirćeta.

Prevenirajte velika i naporna čišćenja

Ono što možete učiniti da prevenirate veliki nered i olakšate čišćenje jeste da uložite u svoju kuhinju. Koristite posuđe na koje se hrana tokom pripreme ne lepi, te će vam pranje sudova nakon prženja hrane biti lako i brzo. Noževi od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika ne samo da će vas dugo služiti, već su uvek spremni za dalje korišćenje uz samo jedno brisanje pod mlazom tople vode.

Ali ono u šta je najznačajnije da uložite svoje vreme i novac jeste odabir radne površine. Naime, kvarcne radne ploče napravljene su od prirodnog materijala, antibakterijskog svojstva. Čvrste su, te neće doći do nikakvog oštećenja tokom seckanja i pripreme hrane, nema lakog grebanja i pukotina u kojima će se skupljati prljavština. Dovoljno je da je samo prebrišite čistom truleks krpom, ili sa malo alkohola na mikrofiber krpi, i površina će biti blistava.

Sitnice za kraj

Kada se očistili sve velike površine – frižider, šporet i rernu, mikrotalasnu peć i radnu površinu, ostalo je samo da se pozabavite detaljima. Ako ste uključili mašinu za pranje sudova, vreme je da sudove izvadite i posložite ih na police. Ako ne koristite mašinu, već plastičnu cediljku za odlaganje mokrog suđa, nakon što rasklonite čaše i tanjire, potrebno je da i nju temeljno operete.

Zatim, očistite i čitavu sudoperu. Za to vam od koristi ponovo može biti soda bikarbona. Da bi ste očistili slivnk i odvod, pomešajte pola šolje sode bikarbone i pola šolje sirćeta. Takvu smesu prospite u odvod i ostavite da peni nekoliko minuta, a zatim u odvod sipajte ključalu vodu.

zavrseno ciscenje kuhinje

Za sam kraj, izbacite đubre, promenite kesu u kanti za smeće i u nju stavite krišku limuna kako bi sprečili neprjatne mirise.

Ostalo je samo da usisate i obrišete pod u kuhinji. Nakon tog završnog koraka, vaša kuhinja biće potpuno čista, sveža i mirisna.