PREVENCIJA JE VAŽNA

Smanjenje konzumiranja soli za samo jedan gram dnevno bilo bi dovoljno da se do 2030. prevenira čak devet miliona slučajeva moždanog i srčanog udara.

 

Poznata je činjenica da konzumiranje previše soli može da povisi krvni pritisak, što za posledicu ima brojne kardiovaskularne probleme. Nova studija je sada jasno pokazala kakav uticaj ima preterano konzumiranje soli na javno zdravlje.

smanjenje soli

Kad se gledaju zdravstveni podaci odraslih osoba iz Kine, autori studije procenili su da bi smanjenje konzumiranja soli za samo jedan gram dnevno bilo dovoljno da se od sada do 2030. godine prevenira čak devet miliona slučajeva moždanog i srčanog udara.

Kad se uzme u obzir da četiri miliona od tih devet završi fatalno, lako je zaključiti da bi se uvođenjem ove jednostavne promene u dnevni jelovnik mogli spasiti milioni života.

U Kini je prosečna dnevna potrošnja soli 11 grama po osobi, što je znatno više od pet grama, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Istraživači su koristili podatke o veličini populacije, konzumiranju soli, krvnom pritisku i stopama razvoja bolesti.

„Prethodne procene uticaja smanjenja unosa soli na zdravlje u Kini koristile su ili zastarele ili na drugi način nepouzdane izvore podataka i nisu uzele u obzir dugotrajniji učinak smanjenja unosa soli na krvni pritisak tokom nekoliko godina“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Istraživački tim je pregledao i druga dva scenarija, osim ovoga gde bi se konzumiranje soli smanjilo samo za jedan gram. Prvi je da se do 2025. godine unos soli smanji za 3,2 grama dnevno, što je oko 30 odsto manje od prosečne potrošnje, a drugi je da se do 2030. godine unos soli svede na pet grama, koliko preporučuje SZO.

BioCapillary oglas 900 px

Ako bi se ti ciljevi ispunili, povoljno bi delovali na smanjenje krvnog pritiska, pa bi se tako moglo prevenirati dvostruko više smrti prouzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Ipak, istraživači naglašavaju da bi smanjeni unos soli trebalo da bude konzistentan tokom nekoliko godina. Edukacijski programi koji se sprovode u kineskim školama pokazuju da većina populacije ne bi imala nikakvih poteškoća sa smanjenjem unosa soli za jedan gram. S druge strane, istraživači kažu da su druga ispitivanja, poput zamena za so s nižim udelom natrijuma, a višim udelom kalijma, kao i zdravstvena edukacija kuvara, pokazala obećavajuće rezultate.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su oko 40 o na kućnu odsto smrti u Kini, a jednim od glavnih uzroka smatra se urbanizacija, koja sa sobom donosi povećano konzumiranje procesuirane hrane.

I dok su autori ove studije gledali samo na uticaj smanjenog unosa soli na kardiovaskularne bolesti, smatraju da bi on sa sobom mogao da nositi i druge brojne pogodnosti. Na primer, previše soli je povezano i sa nekim vrstama karcinoma, kao i sa raznim bubrežnim problemima.

Kineska vlada pokrenula je kampanju Zdrava Kina 2030., kako bi pokušala da postigne svoj cilj dnevnog unosa soli od samo pet grama. To neće biti lako s obzirom na to da im je populacija 1,4 milijarde ljudi, ali već su brojke dobijene ovom studijom poprilično uverljive.

„Hitno je potreban program smanjenja unosa soli koji je izvodiv, koherentan, održiv i usmeren na trenutne i buduće glavne prehrambene izvore soli u Kini“, pišu istraživači.

Izvor: N1