PLANIRANJE I SAMOKONTROLA

Kako se uopšte definiše jedenje pod stresom, a onda kako je moguće upravljati njime?

 

„Jedenje pod stresom je kad koristite konzumiranje hrane kao odgovor na svoje emocije, za razliku od stvarnog ispunjavanja prehrambenih potreba svog tela“, kaže dr Alison Čejz, regionalna klinička direktorka u centru „Eating Recovery“.

jedenje pod stresom

Pritom jedete više nego što je potrebno i puno duže nakon postizanja sitosti, objašnjava ona. Evo šta treba preduzeti, prema njenim savjetima.

Postanite svesni toga šta radite i onog što unosite u svoje telo

Doktorka Čejz pre svega preporučuje da povećate svest o situacijama koje izazivaju takvu ishranu. „Usredsredite se na prepoznavanje obeležja i okolnosti jedenja pod stresom, kao i hrane za kojom tada posežete“, kaže ona.

Isplanirajte svaki obrok i užinu

Ako ste zbog nadolazećih obaveza već rutinski do lakta u kesi čipsa, postanite svesni toga i pokušajte preduhitriti takvo ponašanje. Pripremite i isplanirajte zdrave obroke za celi dan, kaže dr Rejčel Goldman, psihološkinja iz Njujorka.

Planiranje doručka, ručka, međuobroka i večere sprečava ljude da bezumno i nekontrolisano jedu samo zato što osećaju pritisak.

BioMind kapi protiv depresije

Ne štedite na vodi ili snu

Nije neuobičajeno brkati dehidraciju ili umor s glađu ili žudnjom za hranom, s obzirom na to da su ti osećaji prilično slični. Kad ne pijete dovoljno vode, vaše telo će početi da se oslanja na sačuvani šećer za energiju, izazivajući želju za nečim slatkim, dok je sve što vam treba hidracija. Kad ste umorni, žudećete za energetskom injekcijom iz hrane čak i ako zapravo niste gladni.

Uživajte u međuobroku, ali svesno

Ako volite da grickate međuobroke da biste se rešili stresa, dr Goldman predlaže da uzmete malu pauzu i budete savršeno iskreni prema sebi. Nekoliko puta duboko udahnite i oslonite se na ono što osećate pre nego što se bacite na grickanje.

„Ako neko pojede previše sladoleda, možda će se nakon toga osećati krivim i taj će osećaj krivice uticati na njegove sledeće misli, emocije i ponašanja“, objašnjava dr Goldman.

To možete izbeći tako da priznate sebi odakle potiče vaša potreba, na šta je usmerena, ali i da popustite kočnice s vremena na vreme. Preveliko stigmatiziranje takvih žudnji samo dovodi do frustracije i još veće potrebe. Udovoljite sebi, ali pokušajte to da činite s merom.

Izvor: Index.hr