ŠTETNE BOJE

Tetovaže uskoro više neće biti tako šarene kao do sada.U Evropskoj uniji pojedini pigmenti se već neko vreme ne upotrebljavaju zbog štetnosti po zdravlje. Uskoro će biti zabranjena još dva.

 

Evropska unija je početkom godine zabranila više od 4.000 hemikalija, od kojih se neke nalaze i u bojama za tetoviranje. Od početka iduće godine više neće smeti da se koristi ni pigmenti Green 7 (tamno zelena) i Blue 15 (plava) koji se nalaze u čak dve trećine boja za tetoviranje.

šarene tetovaže

Odluka je doneta na osnovu evropskih propisa o evaluaciji i ograničenju hemikalija (REACH).

Za dve navedene boje za tetoviranje utvrđeno je da su štetne po zdravlje te da mogu prouzrokovati rak i alergijske reakcije. Za sada za te hemikalije ne postoji odgovarajuća alternativa.

Od čega se sastoji boja za tetoviranje?

Boje se sastoje od preko 100 supstanci, među kojima su sredstva za konzerviranje, povezivanje i otapanje, sredstva koja sprečavaju stvaranje pene te tečnosti i pigmenti boje koji su nužni za kvalitet tetovaže.

S jedne strane postoje neorganski pigmenti, koji se sastoje od oksida čađi ili metala. Kako smatra nemački Savezni institut za procenu rizika, kod njih postoji opasnost da bi telo mogle da preopterete teškim metalima.

Druga grupa su organski pigmenti, koji takođe mogu da budu rizični. „Ti pigmenti su industrijski pigmenti. Često su industrijski prečišćeni. Oni izvorno nisu bili namenjeni da se koriste na ljudima“, objašnjava Volfgang Bojmler iz Poliklinike za dermatologiju u Regensburgu, koji je stručnjak za tetovaže.

Tetovaže i rak

Često se govori o tome da boje koje se koriste za tetoviranje mogu prouzrokovati rak. Za to nema konačnog dokaza, kaže Bojmler. „Mora stalno da se ponavlja: ne zna se. Da bi se procenio rizik, potrebno je uporediti velike grupe tetoviranih i netetoviranih ljudi.“ To za sada još nije sprovedeno.

Jasno je da imuni sistem boju za tetoviranje koja se ubrizgava pod kožu doživljava kao strano telo i želi da je izbaci. „Prvi vidljivi cilj su najbliži limfni čvorovi gde boja najpre odlazi“, objašnjava Bojmler.

„Crvena tetovaža na nadlaktici znači da su obližnji limfni čvorovi takođe isto tako crveni. To ostaje tako celog života. Ako se napravi šarena tetovaža, onda to znači i šarene limfne čvorove“, kaže ovaj stručnjak.

Kada se pigmenti natalože u limfnim čvorovima, oni time neće biti samo obojeni, nego će se i povećati. No, prema mišljenju stručnjaka, njihova funkcija time neće biti poremećena. Limfni čvorovi su deo imunog sistema i između ostalog su zaduženi za filtriranje štetnih stvari iz organizma.

„Transport pigmenata u jetru je takođe dokazan, a verovatno je da te supstance odlaze i u bubrege. Drugim rečima: boje putuju telom“, kaže Bojmler.

Važno je pronaći stručnjaka od poverenja

Ne postoje zdrave tetovaže, no još uvek nije dovoljno dobro poznat njihov učinak na telo. Zato je važno pronaći iskusnog tatu-majstora, što nije baš lako. U Nemačkoj, recimo, to čak i nije registrovano zanimanje što znači da se njime sme baviti svako.

„Većina majstora u Nemačkoj su vrlo odgovorni ljudi. Više me brinu oni koji usluge nude preko oglasa i obavljaju ih u svojoj kuhinji“, kaže Urban Slamal iz Saveznog udruženja „Tatu“.

Urban Slamal upozorava da ne treba imati prevelika očekivanja od tetovaže: „Možda jednostavno izostane očekivani ishod, da će se čovek osećati lepšim, jačim i hrabrijim. Niko se iznutra ne menja time što se tetovira.“

Način tetoviranja zavisi od mode i trendova. Tetovaže često dokumentuju istorijski razvoj, jer se motivi menjaju kroz godine.

U mnogim zemljama su tetovaže znak pripadnosti određenoj kulturi, veri ili zajednici – na primer u različitim afričkim plemenima. U pojedinim kulturama su tetovaže znak prelaska u svet odraslih ili se smatraju znakom izdržljivosti i snage te bi trebalo da štite protiv povreda i bolesti.

Tetovaže postoje već hiljadama godina. Ima ih i mumija Ecija, pronađena u Alpima i stara pet milenijuma. To je bila najstarija poznata tetovirana mumija sve dok nisu otkrivene još dve mumije s tetovažama u Egiptu. One se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu. Njihova naučno utvrđena starost: 5.350 godina. Na nadlaktici jedne od tih mumija se nalaze tetovirani bik i ovca.

Izvor: DW.com