SAVETI PARA VREDNI

Zimnica treba da se čuva u suvoj, provetrenoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne.

 

Postoje nepisana pravila kojih se moramo držati da bi nam zimnica uspela i održala se preko zime. Od higijene, sterilizacije, odabira voća i povrća, do uslova u špajzu, sve je važno.

zimnica

Ipak, čak i kad ste se pažljivo držali svih uputstava za pripremu slatke i slane zimnice, dogodilo se da se sadržaj poneke tegle počeo kvariti – na površini se skupila plesan ili su se u kompotu pojavili mehurići. Neka vas to ne obeshrabri, jer se stvar može popraviti ako ste primetili na vreme.

UBUĐALO PO VRHU

Plesan je važno na vreme otkriti, još dok je u obliku malih, sivih tačkica, kada čitav sadržaj još nije potpuno pokvaren i dok se može spasiti. Uzroka i ovde može biti više. Moguće je da ste zimnicu stavili u vlažnu teglu ili možda niste stavili dosta šećera. Možda niste dobro zatvorili teglu ili ste je držali na vlažnom mestu. Odstranite gornji sloj i odmah potrošite zimnicu. Takođe, možete je prokuvati uz dodatak malo šećera. Međutim, ako ima i malo promenjen miris, bolje sve bacite, a drugi put pripazite. Proverite da li je ostatak zimnice na suvom i tamnom mestu.

KAD TEGLE „PROVRIŠTE”

Vrenje prepoznajemo tako što se zimnica počne nadimati i javljaju se mehurići. Uzrok je loš kvalitet voća (ili povrća). Možda ste stavili premalo šećera ili ste sadržaj prekratko kuvali. Takođe, moguće je da ste je držali na vlažnom i toplom mestu. Ako na vreme primetite znakove nadimanja i mehurića, prvo proverite da li se promenio ukus (ima li ukus alkohola, onda je već provrelo), ako nije, prokuvajte i na svaku teglu dodajte sok od pola limuna. Najbolje je da sadržaj odmah potrošite, dok se nije do kraja pokvario.

SIRĆE, PRESOLAC, KONZERVANS

Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija. Ako već koristite konzervans – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od pet grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

ZATVORENO DA POTRAJE

Zapušače za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati pre upotrebe. Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanceta. Belance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrtasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena. Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

NALEPNICE OBAVEZNE

Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste zimnice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

UŠEĆERENI DŽEMOVI, SLATKO

Mali kristali šećera na površini znače da pekmez nije dovoljno kiseo, a uzroka može biti više. Moguće je da je provreo pre nego što se šećer do kraja otopio ili ste stavili previše šećera. Takođe, moguće je da ste pekmez za vreme kuvanja previše mešali ili ste ga jednostavno predugo kuvali. Lek za ovu pojavu je da izvadite pekmez iz tegli, ponovo ga prokuvate i dodate limunov sok. Sipajte ga vrelog u čiste i suve tegle. Ako je malo kristala na površini, biće dovoljno da neotvorenu teglu stavite u rernu i polako je zagrevate da se šećer otopi.

DOBAR ŠPAJZ ČUVA, KACA S KUPUSOM KVARI

Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetrenoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Zimi ostavu treba provetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva. Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i marmelade stavite sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimetra.

Piše: Jasna Drenovac