INFEKCIJA MOKRAĆNIH KANALA

Infekcije urinarnog trakta su bolne bakterijske infekcije koje mogu da utiču na kvalitet života, ali se one lako mogu lečiti ili sprečiti korišćenjem nekih biljaka.

 

Infekcije urinarnog trakta su uobičajene bakterijske infekcije koje pogađaju milione ljudi svake godine. Često uzrokuju bol i često mokrenje.

infekcije urinarnog trakta

U nekim slučajevima mogu izazvati i teške komplikacije poput mučnine, oštećenja bubrega, jakih bolova u leđima i krvi ili gnoja u urinu.

Budući da urinarne infekcije često uzrokuje bakterija ešerihija, mnogi lekari propisuju antibiotike kao lečenje. Međutim, zavisnost od antibiotika može dovesti do rezistencije na antibiotike, što može otežati lečenje mokraćne infekcije ako se ponovi.

Srećom, mnogi prirodni lekovi su efikasni u lečenju ovih infekcija, pa čak i u sprečavanju njihove ponovne pojave. Ističu se tri.

Brusnica

Brusnica je jedan od najpopularnijih kućnih lekova za infekcije urinarnog trakta. Postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju na to da brusnica može smanjiti rizik od infekcije, što je pogodnost koja je posebno korisna za pojedince podložne ponovljenim infekcijama.

Na primer, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu procenili su nekoliko in vitro studija i kliničkih ispitivanja na brusnicama kako bi razumeli njihovu ulogu u prevenciji mokraćne infekcije. Otkrili su da brusnice sprečavaju adheziju ešerihije za sluzokožu urinarnog trakta.

Takođe su otkrili da brusnica pomaže u sprečavanju ovih infekcija smanjujući virulenciju sojeva ešerihije, tj. sposobnost patogena da zarazi ili ošteti domaćina. Stoga, čak i ako bi bakterije uspele da se prikače za sluzokožu urinarnog trakta, one ne mogu da izazovu mokraćnu infekciju.

Za prevenciju ove infekcije, zato, pijte sok od brusnice. Ekstrakt brusnice je takođe dostupan kao dodatak ishrani u obliku kapsula.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je lekovita biljka koju tradicionalno koriste Kinezi i američki domoroci za lečenje infekcija bešike i ublažavanje upale urinarnog sistema.

Moć kukuruzne svile kao prirodnog leka može se pripisati njenim bioaktivnim komponentama, kao što su flavonoidi i terpenoidi. Ova jedinjenja imaju snažna antioksidativna, antibakterijska i antiinflamatorna (protivupalna) svojstva.

Kukuruzna svila se obično konzumira kao biljni čaj. Prirodni travari i iscelitelji savetuju da se pije najmanje jedna šolja čaja od kukuruzne svile dnevno za lečenje infekcije urinarnog trakta.

Koren belog sleza

Smatra se da koren belog sleza inhibira rast štetnih bakterija poput ešerihije. U stvari, pregled iz 2016. pokazao je da se koren belog sleza često koristi za lečenje zaraznih bolesti zbog svojih antimikrobnih svojstava.

Koren belog sleza takođe pomaže u smirivanju upale i otoka u bešici. Osim toga, koren ove biljke pomaže u povećanju protoka mokraće, što pomaže u izbacivanju bakterija i toksina.

Iz ovih razloga, stručnjaci za lekovito bilje preporučuju pijenje čaja od korena belog sleza kako bi se efikasno lečile urinarne infekcije i sprečilo njihovo ponavljanje.