BOČICA ZDRAVLJA

Ulje crnog kima je najpoznatiji lek za prevenciju i tretiranje alergija, a dobro utiče i na imunitet. Ipak, treba pripaziti na nekoliko stvari.

 

Crni kim je lekovita biljka koja se od davnina koristi kao deo tradicionalne medicine. Radi se zapravo o malim crnim semenkama, a ulje crnog kima takođe ima mnoge prednosti za zdravlje.

ulje crnog kima

Ulje crnog kima je tako najpoznatiji lek za prevenciju i tretiranje alergija, a dobro utiče i na imunitet. Ipak, kod njegovog korišćenja treba paziti na nekoliko stvari.

Zašto je ulje crnog kima dobro?

Crni kim sadrži antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja. Isto tako, antioksidansi smanjuju upale u telu, a sprečavaju i stanja poput Alchajmerove bolesti i raka. Osim toga, ovo ulje je korisno i za:

1. Dobro je za astmu i alergiju

Ulje crnog kima je odlično i za tretiranje astme, ali i alergija. Dok kod astme smanjuje upale i opušta mišiće disajnih puteva, kod alergija će ublažiti simptome, samo ako se počne uzimati na vreme.

2. Pomaže kod povišenog krvnog pritiska

Neka istraživanja su pokazala kako je ovo ulje dobro i za snižavanje nivoa šećera u krvi, ali i kako smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola.

3. Može se koristiti lokalno

Koristi se i lokalno kod nekih stanja kože. Tako je dobar kod suvoće kože, psorijaze i za akne jer smiruje upale i crvenilo kože. Zbog svojih sastojaka je dobro i za korišćenje za brže zacelivanja rana. Ipak, ovo je istraženo samo na životinjama pa je potrebno uraditi dodatna istraživanja.

BioImunitet kapi za imunitet

4. Ima blagodati na probavu

Još istraživanja je potrebno sprovesti i na delovanje ovog ulja na gastrointestinalni sistem, odnosno na njegovo delovanje na čireve na želucu i probavne probleme. Neki ovo ulje koriste i za bolove u leđima, ali i za glavobolju.

Kako se uzima ulje crnog kima?

Ovo ulje se uzima po preporukama koje pišu na njegovoj ambalaži. Može se uzimati nekoliko meseci bez prestanka, nakon čega je potrebno uzeti pauzu. Ako se uzima kao lek za pomoć kod alergija, potrebno ga je krenuti uzimati tri meseca pre same sezone alergena kako bi delovao. Ulje crnog kima dolazi u obliku tečnosti i u obliku kapsula. Ima gorkasti ukus te se može piti s nekom tečnošću ili medom.

Ima li uzimanje ulja crnog kima posledice?

Ako imate određena stanja ili bolesti, pre konzumacije je potrebno posavetovati se s lekarom. Pokazalo se kako ovo ulje može izazvati probleme kod osoba koje imaju neku od bolesti bubrega.

Isto tako, ne preporučuje se uzimanje ovog ulja trudnicama ili dojiljama. Kod nekih osoba će ulje crnog kima izazvati mučninu, povraćanje, želučane smetnje ili zatvor.

Zaključak

Ulje crnog kima se koristi za razna stanja i probleme, a odličan je i kao pomoć kod alergija i astme. Kod nekih ljudi može izazvati nuspojave pa je najbolje pre njegovog korišćenja posavetovati se s lekarom.

Izvor: N1