BORANIJA JE BLAGO ZA DIJABETIČARE

Boranija spada u neverovatnu superhranu za ljude koji se bore sa dijabetesom, jer ona pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi.

Boranija je mahunarka i nalazi se na vrhu liste namirnica koje se preporučuju dijabetičarima, a koju preporučuje i Američko udruženje za dijabetes (ADA).

Njihov sadržaj antioksidanata, dijetalnih vlakana, minerala i vitamina može pomoći u sprečavanju nastanka šećerne bolesti.

boranija

Boranija takođe pruža zdrave količine proteina. Ona košta mnogo manje od ostalih izvora zdrave ishrane, pa je atraktivna i za zdrave ljude i za dijabetičare, posebno za one koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

Kako boranija koristi ljudima koji imaju dijabetes?

Kada je u pitanju njen uticaj na nivo šećera u krvi, složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u boraniji rangiraju se nisko na skali glikemijskog indeksa (GI).

Telu je potrebno više vremena da je svari, pa ona sporije i ravnomernije oslobađa šećer u krv, održavajući nivo glukoze u toj tečnosti stabilnim na duže vreme.

Treba znati da pečena boranija može da sadrži više ugljenih hidrata od sveže i ta veća količina ugljenih hidrata čini da je u takvom stanju manja zdravo za dijabetičare. Još gore, konzervirana pečena boranija sadrži i velike količine dodatog šećera, pa je zato kuvana boranija najbolji izbor za ishranu.

Prednosti složenih ugljenih hidrata dodatno su povećane visokim sadržajem vlakana u boraniji. Vlakna poboljšavaju varenje i pomažu da dobre bakterije u crevima bujaju.

Jedenje boranije i druge hrane bogate vlaknima može pomoći smanjenju uticaja jednostavnih ugljenih hidrata na nivo glukoze u krvi. Vlakna usporava varenje, a to pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi.

Osim što podstiču probavu, dijetalna vlakna takođe poboljšavaju zdravlje srca. Vlakna pomažu u regulisanju nivoa holesterola u krvi i smanjuju rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i moždanog udara. Kardiovaskularne i metaboličke bolesti često nastaju zbog nezdravih stanja izazvanih dijabetesom.

Ostale hranljive i zdravstvene koristi boranije

Boranija takođe daje dosta biljnih proteina koji su organizmu potrebni za rast i popravljanje oštećenih tkiva. Protein je izvor energije, ali pošto je složen ugljeni hidrat, treba mu više vremena da se svari, tako da duže održava ljude sitim. Zbog toga ljudi jedu manje i pomaže im u sprečavanju prejedanja i gojaznosti.

Šolja boranije daje isto proteina koliko i 50 grama mesa. Ali za razliku od hrane životinjskog porekla, boranija nema zasićenih masti. Zato ona nudi odličan način povećanja unosa proteina bez suvišnih kalorija.

Boranija je takođe sadrži obilje vitamina i minerala, kao što su kalcijum, folati, gvožđe i magnezijum.

U isto vreme, boranija skoro da nema suvišnog holesterola, trans masti i soli. Kombinacija visokog sadržaja hranljivih sastojaka i malo štetnih jedinjenja čini boraniju veoma efikasnim u prevenciji bolesti.

Svako treba da uvrsti boraniju u ishranu

Ništa lakše nego dodati boraniju u svoju ishranu. Ona se jednostavno može jesti kao obrok ili kao prilogu uz neko glavno jelo.

Boranija se odlično slaže i u salatama. Neizostavni je deo vege pljeskavica, kao i obavezni sastojak za punjenje buritota i takosa.

Kad god je to moguće, nabavite svežu i sirovu (nesmrznutu) boraniju. Pripremite je za kuvanje tako što ćete je namočiti u vodi 8 do 12 sati, a zatim temeljno isprati. To smanjuje rizik od nadimanja, gasova i drugih neprijatnih nuspojava jedenja ovog povrća.