DEO NACIONALNE KULTURE JAPANA

Kao oružje za blisku borbu, katana (uchigatana) je po mišljenju stručnjaka  jedan od najboljih mačeva ikad napravljenih.

 

Možda je najpoznatija priča vezana za japanski mač koji se naziva katana ona o duelu dva kovača mačeva.

katana

Masamune (1264-1343) i Muramasa (rođen oko 1501), njegov učenik, stoje na obali reke i testiraju svoje mačeve tako što mač zabodu u dno i posmatraju kako voda teče oko njih.

Muramasin mač je toliko oštar da sve što dodirne oštricu biva rasečeno na pola – suvo lišće, granje čak i ribe koje voda nesrećom nanese na mač.

S druge strane, Masamuneov mač raseca samo suvo lišće.

Na zajedljiv komentar Muramase „da mač njegovog učitelja Masamunea jedva može bilo šta da preseče“, monah koji to posmatra sa druge obale, daje svoje viđenje događaja kome je upravo prisustvovao.

„Tačno je da prvi mač preseca sve, čak i vetar drugačije zviždi oko njega, ali to je zbog toga što ne pravi razliku između onog što treba da bude posečeno od nevinih bića i objekata. Drugi mač je daleko superiorniji“.

Iako ovaj „duel“ istorijski nije bio moguć – učesnici su živeli na vremenskoj distanci od 150 godina, on pokazuje fascinaciju Japanaca katanom, kao važnim delom nacionalne kulture Japana.

Kao oružje za blisku borbu, katana (uchigatana) je po mišljenju stručnjaka  jedan od najboljih mačeva ikad napravljenih. Dužina  sečiva se tokom istorije menjala, zbog promene vojne doktrine i načina upotrebe mača. Tako je tokom kasnog 14. i ranog 15. veka dužina sečiva bila između 70 i 73 centimetra, da bi tokom ranog 16. veka sečivo u proseku bilo dugačko oko 60 cm. Na kraju 16. veka  sečivo je ponovo bilo duže, oko 73 cm. Katana je uvek bila predviđena za dvoručnu upotrebu, tako je dužina drške oko 30 cm. Na mestu spoja drške i sečiva se nalazi štitnik za ruke, (tsuba), vrlo često umetnički ukrašena i dekorisana.

Pogledajte sve modele katana u našoj ponudi na linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/katane-i-macevi/

Sečivo katane se pravi od dve vrste čelika (tamahagane), spoljnjeg, vrlo tvrdog (hagane), i unutrašnjeg mekanog (shigane).  Tradicionalni  proces izrade katane je ozbiljan posao koji traje nekoliko meseci, a počinje izborom komada tvrdog čelika, koje majstor – kovač oblikuje u blok i zatim više puta savija (ovaj proces savijanja kod najkvalitetnijih mačeva može da se ponovi i do dvadesetak puta). Savijanje i neprekidno kovanje „izbijaju“ nečistoće u čeliku i ujednačavaju sadržaj ugljenika kroz celo sečivo i od presudnog je uticaja na konačni kvalitet mača. Tek kada je proces savijanja i iskivanja nečistoća završen, u blok se, u usijanom stanju, ubacuje centralni deo od mekanog čelika, koji će budućem maču dati čvrstinu i otpornost na udare. Tada se blok oblikuje u mač, koji je u toj fazi potpuno ravan ili vrlo malo zakrivljen. Sledeća faza u izradi je proces kaljenja, koji  počinje premazivanjem sečiva smešom gline, pepela, rđe i nekih drugih materijala (tačni sastojci ove smeše su tajna svake škole kovanja mačeva) i potom zagrevanjem sečiva do crvenog usijanja i naglim uranjanjem u vodu. Ovo brzo hlađenje stvara vrlo tvrdu ošticu a gornja strana mača, zbog veće debljine metala i debljeg sloja gline, ostaje relativno mekana. Kao posledica ovog procesa nastaje i karakteristična zakrivljenost oštrice katane. Kaljenje takođe formira i prepoznatljivu „šaru“ na samoj oštrici (hamon), koja će postati potpuno vidljiva i naglašena tek po završetku procesa poliranja.

Pet glavnih i mnoštvo manjih škola su proizvodile katane još od 900 godine. Oblik sečiva, hamon, oblik i dužina vrha su bili karakteristični za svaku od njih i na osnovu toga je moguće veliku većinu mačeva datirati i povezati za određeni  period i školu. Na primer, mačevi škole Bizen iz istoimene provincije, su imali „šare“ u obliku otisaka prstiju na površini čelika sečiva, hamon mača je bio nepravilan i oblika lista deteline a krivina mača je počinjala još kod rukobrana.  Pet glavnih škola postoje i danas a zvanično rangiranje i vrednovanje kovača na osnovu njihovih mačeva je počelo 1719. kada je Tokugava Jošimune (Tokugawa Yoshimune) naredio da se ispitaju i opišu svi mačevi feudalnih gospodara u Japanu. kao rezultat toga je nastala knjiga „Kyōhō Meibutsu Chō” u kojoj je opisano 249 mačeva izuzetne vrednosti i lepote, od kojih je 59 iskovao Masamune, jedan od likova iz priče sa početka ovog teksta.

O katanama i tanto noževima razgovaramo sa Nemanjom i Lukom, administratorima i vlasnicima portala www.militaryshop.rs

Na vašem portalu moguće je pronaći veliki izbor katana, noževa i zapadnoevropskih mačeva, primetili smo i englesku konjičku sablju. Otkud toliko interesovanje za hladno oružje dugog sečiva?

Teško je dati jasan odgovor na to pitanje ali je činjenica da potražnja postoji i da nije mala. Verovatno je to posledica porasta interesovanja za neke od tradicionalnih japanskih borilačkih veština, na primer Iai-do i Bato-đicu. Katane koje se mogu pronaći na našem portalu nisu naoštrene, konstruisane su kao i ručno kovane japanske, od kvalitetnog čelika i po dimenzijama i težini adekvatne za izvođenje kata. Naravno, estetski su vrlo lepe tako da mogu da predstavljaju i ukras na zidu ili komodi.

Katane koje nudite su uglavnom od proizvođača Boker ali smo primetili i nekoliko katana proizvođača Cold Steel. Zbog čega ste se opredelili upravo za te proizvođače?

Prvenstveno zbog odličnog odnosa kvaliteta i cene. Bokker je Nemački proizvođač iz Solingena, postoji duže od 150 godina i u proizvodnji koristi odlične čelike, 1045 ili damaskus. Takođe izgledom drške, rukobrana i futrole predstavljaju verne replike originalnih japanskih mačeva iz Kamakura perioda. Iz istog razloga smo se opredelili i za katane firme Cold Steel, kvalitet koji se dobija svakako opravdava cenu.

Pored katana primetili smo i tanto noževe istih proizvođača, šta nam možete reći o njima?

Tanto nož je tradicionalno deo naoružanja samuraja, pored dugog i kratkog mača – katane i vakizašija, te smo zbog toga odlučili da i njih imamo u ponudi. Inače se tanto proizvodio na isti način kao i dugi i kratki mač, te po kvalitetu oštrice nije ni malo zaostajao za njima. To se reflektuje i na kvalitetu naših tanto noževa, koji su takođe napravljeni od karbonskih ili damastus čelika.

Luka, Nemanja, hvala na ovom kratkom razgovoru

Nema na čemu i drugi put. Posetite naš prodajni sajt i izaberite neke od najboljih artikala na tržištu.

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/