REČI SVETITELJKE

Pouke monahinjama i svetu koje je izgovarala Sveta Sinklitikija ostale su zabeležene kao pravi biseri smernog hrišćanskog života.

 

Sveta Sinklitikija je hrišćanska svetiteljka poreklom iz Makedonije, vaspitavana u Aleksandriji. Kao bogata i ugledna devojka imala je mnogo prosaca, ali ih je ona sve odbila i pobegla iz roditeljske kuće u manastir. U najvećoj uzdržljivosti, bdenju i molitvi poživela je osamdeset godina.

sveta sinklitikija

Njene pouke monahinjama oduvek su smatrane pravim duhovnim biserima, jer ova pravednica nije došla do visoke mudrosti kroz knjige, nego kroz stradanje, muku, danonoćno razmišljanje i duhovno opštenje s višim božanskim svetom.

Sveta Sinklitikija između ostalog govorila je: „Ako je vreme posta, nemoj se otkazivati posta tobož zbog bolesti, jer gle i oni koji ne poste, padaju u iste bolesti. Kao što se otkriveno blago brzo razgrabi, tako i dobrodetelj, kada se razglašava, pomračuje se i gubi“.

Ovako je još govorila Sveta Sinklitikija:

Mnogo je zamki đavoljih. Nije se duša glađu pokrenula? Tada on bogatstvo nudi kao mamac. Nije uspeo uz pomoć uvreda i pogrda? Upućuje hvalu i slavu. Ako je pobeđen zdravljem, on razboljeva telo. A pošto ne beše u stanju da obmane čoveka uživanjima, pokušava da ga odvrati nevoljnim stradanjima. I nameće kojekakve teške bolesti, ne bi li tako pomračio ljubav prema Bogu u onih koji zbog njih postaju malodušni. Ali i telo biva rastrzano snažnim groznicama i trpi nepodnosivu žeđ.

Ako sve to podnosiš jer si grešan, seti se i budućih muka i večnoga ognja i kazni i nemoj biti nemaran prema budućnosti. Raduj se što je Bog pogledao na tebe i imaj na svojim usnama onu čuvenu izreku: „Karajući pokara me Gospod, ali me smrti ne dade“. Bio si železo, ali si se ognjem od rđe izbavio.

Ako si pravedan pa dopadneš bolesti, napreduješ od velikih stvari ka još većima. Jesi li zlato? Pa kroz oganj ćeš biti još vredniji. Dade li se tvome telu satanski duh? Veselim se; pogledaj kome si postao sličan, jer si udostojen Pavlovog dela. Muči te groznica? Patiš se zbog studeni? Ali Pismo veli: „Uđosmo u oganj i vodu, ali si nas izveo do odmora“. Uspeo si u prvome? Pričekaj i drugo. Čineći dobrodetelji uzvikuj reči svetiteljeve, jer kaže: „Ja sam ništ i bolan“. Postaćeš savršen sa ove dve nevolje, jer kaže: „Nevoljom si me obdario“. Podvizavajmo se u svojim dušama takvim trudovima, jer imamo neprijatelja pred svojim očima.