OD JESENI 2024.

Jedinstveni novi punjač nije od koristi samo za životnu sredinu, već i za novčanike potrošača. Najmanje 250 miliona evra godišnje će se uštedeti zbog ove regulative.

 

Evropski parlament je gotovo jednoglasno usvojio nova pravila da se uvede novi standardni punjač za male elektronske uređaje poput pametnih telefona i tableta.

isti punjač

Novi zakon će stupiti na snagu na jesen 2024. godine, tako da će USB port tip-C biti standardni za punjenje pametnih telefona, tableta, e-čitača, tastatura, kompjuterskog miša, GPS uređaja, digitalnih kamera, slušalica, hedset uređaja, konzola i prenosnih zvučnika. Od 2026. godine USB-C će postati norma i u slučaju punjača za laptopove.

Zakon je usvojen velikom većinom, sa 602 glasa „za“, 13 „protiv“ i 8 uzdržanih.

„Ovo jednostavno rešenje će svake godine uštedeti hiljade tona elektronskog otpada, olakšati nastavak upotrebe stare elektronike, unaprediti iskustvo potrošača i smanjiti nepotrebne troškove“, rekao je evroparlamentarac sa Malte, Aleks Agijus Saliba. On se nada da će Evropska unija biti primer i ostatku sveta.

Jedinstveni punjač nije od koristi samo za životnu sredinu, već i za novčanike potrošača, tvrdi izvršna potpredsednica Evropske komisije, Margareta Vestager.

„Na ovaj način ćemo uštedeti najmanje 250 miliona evra godišnje“, istakla je Vesteger.

Novi modeli „Ajpeda“ i Makbuka koriste USB-C portove za punjenje, kao i vrhunski modeli telefona popularnih Android proizvođača kao što su „Samsung“ i „Huavej“.

Promene bi se odnosile na priključak za punjenje na telu uređaja, dok bi kraj kabla koji se povezuje sa utikačem mogao biti USB-C ili USB-A.

Otprilike polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u Evropskoj uniji 2018. godine imalo je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C konektor, a 21% Lightning konektor, pokazala je studija Komisije o proceni uticaja iz 2019. godine, prenosi RTS.

Na punjače odlazi između 11.000 i 13.000 tona elektronskog otpada svake godine, pokazuju podaci Evropske komisije, a nova pravila će tu količinu drastično smanjiti. Međutim, taj pad je i dalje kap u okeanu elektronskog otpada jer je samo u EU prikupljeno ukupno 4,5 miliona tona 2019. godine.

Izvor: Politika.rs