ODGOVOR LEKARA

Ako vas zanima jednostavan odgovor na pitanje da li može pucketanje zglobova da prouzrokuje artritis, odgovor je verovatno NE!

 

Kada su nervozni ili koncentrisani, ljudi uglavnom prolaze rukama kroz kosu, dodiruju lice, grizu nokte, lupkaju stopalima, puće usne ili idu na pucketanje zglobova. Mnogi se pitaju da li to može da ima negativne posledice.

pucketanje zglobova

„Od 1970-ih proučavamo da li se kao posledica pucketanja zglobova može razviti artritis“, kaže dr M. Elejn Husni sa odeljenja za reumatološke i imunološke bolesti na klinici Klivlend.

A ako vas zanima odgovor na pitanje da li može pucketanje zglobova da prouzrokuje artritis, odgovor je verovatno ne. Zapravo, u pucketanju nema ništa štetno, jer se radi o tome da se mehurić pojavi u zglobu, a pri naporu pukne. Kao rezultat toga, čujemo zvuk pucanja.

Studija objavljena 2011. u časopisu „The Journal of the American Board of Family Medicine“ otkrila je da uobičajeno puckanje zglobova nije faktor rizika za osteoartritis šake. Ali Husni kaže da pucketanje zglobova može dovesti do drugih problema sa zglobovima.

„Puckanje zglobova može dovesti do opuštenosti zglobova, što može prouzrokovati bol, a taj osećaj možete zameniti s artritisom. Odatle potiče ovaj mit“, objasnila je.

Kako starite, uopšteno raste verovatnoća za pojavu artritisa. Dakle, iako ga pucketanje zglobovima verovatno ne prouzrokuje, ne znači da ga nećete razviti.

Izvor: Index.hr