SIMPTOMI BOLESTI

Epilepsija nastaje zbog napada imuniteta na moždane ćelije, a može se javiti i usled niskog nivoa kiseonika tokom porođaja.

 

Epilepsija je nezarazna hronična bolest mozga koja pogađa ljude svih starosnih grupa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 50 miliona ljudi širom sveta boluje od epilepsije, što je čini jednom od najčešćih neuroloških bolesti.

epilepsija

Postoji nekoliko vodećih faktora koji prouzrokuju epilepsiju. Jedan od njih je infekcija. Epilepsija se može pojaviti zbog genetskih razloga. Ponekad se javlja u porodici, a ponekad je to posledica stečenih genetskih promena.

Epilepsija može da bude prouzrokovana stanjima koja dovode do toga da imunološki sistem napada moždane ćelije, a može da se pojaviti i zbog niskog nivoa kiseonika tokom porođaja.

Ožiljci na mozgu nakon povrede glave, oštećenja mozga nakon moždanog udara i tumor takođe mogu da prouzrokuju epilepsiju.

Osobe koje boluju od epilepsije mogu da imaju iznenadne napade. U zavisnosti od vrste napada, simptomi osobe mogu da variraju. Međutim, ponovljeni napadi su primarni znak epilepsije.

Znaci napada

– privremeni gubitak svesti
– pokreti mišića koji se ne mogu kontrolisati
– problemi s komunikacijom i razumevanjem
– psihički simptomi kao što su strah i teskoba
– problemi s disanjem
– iznenadno trzanje ruku i ispadanje stvari iz ruku

BioImunitet kapi za imunitet

Kako pomoći osobi koja ima napad?

Ako se nađete u blizini osobe koja ima napada, možete preduzeti nekoliko koraka kako biste joj pomogli. Najpre druge ljude zamolite da se udalje tako da bi osoba koja ima napad mogla da udahne dovoljno vazduha.

Zatim tu osobu okrenite na bok kako biste sprečili mogućnost gušenja. Nemojte im ništa stavljati u usta tokom napada, a to uključuje i vodu, lekove i bilo kakvu hranu.

Ne pokušavajte da kontrolišete ili zaustavite nekontrolisane pokrete osobe tokom napada jer se tako može povrediti. Stavite joj mekani peškir ili jastuk pod glavu i obavezno pozovite lekara.

Izvor: N1