NEOBIČNA POSLEDICA

Poznato je da dugotrajno konzumiranje brze hrane može da dovede do hroničnog bola, ali i samo nekoliko takvih obroka može da prouzrokuje štetu.

 

Konzumiranje brze hrane može da izazove bol ili da učini ljude osetljivijima na bol, čak i ako su zdravi i vitki.

konzumiranje brze hrane

Studija je pokazala da određene masti u brzoj hrani mogu da izazovu nakupljanje holesterola u arterijama, što dovodi do upale, a to je okidač za bolove u zglobovima i čini ljude osetljivijima na bol.

Poznato je da dugotrajno konzumiranje brze hrane može da dovede do hroničnog bola, ali sada istraživači poručuju da čak i samo nekoliko takvih obroka može da prouzrokuje štetu.

Studija sprovedena na miševima pokazala je da se zasićene masnoće u krvi vežu za receptore nervnih ćelija, što dovodi do upale i oponaša simptome oštećenja nerva.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Proces je primijećen nakon samo osam nedelja konzumiranja ishrane s visokim sadržajem masti koja nije sadržala dovoljno kalorija da bi miševe učinila gojaznim.

„Ova studija pokazuje da je i kratko vreme konzumiranja masne hrane dovoljno da biste osetili bol“, izjavio je dr Majkl Barton, asistent profesora neuronauke na UT Dalas.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Scientific Reports“, a naučnici ističu da ostaje da ispitajuti na ljudima da li može loša ishrana da bude okidač za bol, čak i za pojedince koji nisu gojazni i inače se zdravo hrane.

Izvor: Index.hr