VIŠE RAZLOGA

Dugi dani pred računarom, vazduh pun alergena ili samo loša navika – koji god razlog da imate za trljanje očiju, lekari kažu da to nije dobra ideja.

 

„Koža ispod očiju je najtanja na celom telu“, kaže dermatolog dr Nava Grinfield koja objašnjava da razlog za trljanje očiju može da bude nekoliko medicinskih stanja, poput suvih očiju ili alergije.

trljanje očiju

Ona je dodala da je za smanjenje osećaja svraba potreban lokalni steroid koji sprečava potrebu i nagon za češanjem. U drugim slučajevima se mogu koristiti i antihistaminici.

U svakom slučaju, dermatolozi savetuju da ruke držite dalje od očiju jer navika trljanja može ozbiljno da utiče na izgled i na zdravlje jer može da ima sledeće:

Krvave oči

„Krvave oči može prouzrokovati trljanje sve dok kapilari ne popucaju“, kaže dermatolog dr Snel Amin.

Tamni krugovi

Hronično trljanje očiju takođe može dovesti do tamnih kolutova ispod očiju, poznatih kao postupalna hiperpigmentacija. A što vam je koža tamnija, to može biti gore.

Bore

„Kada često trljate oči, izlažete kožu riziku od zadebljanja kože“, upozorava dermatolog dr Brendan Kamp, a ona može da učini bore na koži vidljivijima.

Oštećenje rožnjače

„Hronično trljanje ne samo da oštećuje kožu kapka, već može da prokuje i mikro ogrebotine na rožnjači“, kaže dr Kamp, što dalje može dovesti do zamućenog vida, stanja poznatog kao keratokonus.

Bioderma krema za osetljivu kozu

Rizik od infekcije

„Oči su portal za infekcije jer klice s ruku mogu kroz sluznicu očiju da uđu u organizam“, ističe dr Amin.

Kako da se rešite ove navike?

Ako shvatite da trljate oči više nego inače, nekoliko stručnih saveta vam može pomoći se odviknete:

Prvi korak je svest da to radite, a razumevanje mogućih posledica može pomoći da prekinete s tom navikom.

Dermatolog dr Kler Volinski smatra da navike poput trljanja očiju, čačkanja po koži ili lizanja usana mogu da se reše tehnikama kognitivne terapije.

„Ako nosite kontaktna sočiva i često trljate oči, razmislite o nošenju naočara koje mogu da deluju kao barijera i podsetnik da izbegavate kožu oko očiju“, kaže dr Kamp.

Dermatolog dr Lin Mekinli Grant savetuje da izbegavate da lice brišete peškirom i predlaže da ga nakon pranja pustite da se samo osuši. Osim toga, možete, kaže ona, da probate i veštačke suze ili kapi za oči protiv alergije, ali ne one koje stvaraju zavisnost.

„Valjak za lice može da smiri nadraženu, natečenu kožu, a zahvaljujući limfnoj drenaži koža kapaka izgledaće zdravije, svetlije i manje natečeno“, objašnjava dr Kamp.

On dodaje da kada osetite potrebu za trljanjem, na oči stavite hladnu oblogu, piše Huff Post.

Izvor: Večernji.hr