NAUČNO PODRŽANE KORISTI

Vitamin B3 je jedan od osam vitamina B koji pomažu telu da pretvori ugljene hidrate iz mnogih vrsta hrane u gorivo.

Vitamin B3 postoji u tri glavna oblika – nikotinamid ribozid, niacin i nikotinamid. Svaki oblik vitamina B3 utiče na telo na različite načine.

vitamin b3

Evo nekih od naučno podržanih zdravstvenih prednosti vitamina B3, sa posebnim fokusom na niacin i nikotinamid.

Sprečava rak kože

U jednoj studiji, australijski istraživači izložili su zaštitne efekte vitamina B3 protiv oštećenja kože uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem. UV zračenje je najčešći uzrok raka kože. Rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su da nikotinamid može smanjiti rizik od razvoja karcinoma bazalnih ćelija za 23 odsto. Studija je takođe otkrila da nikotinamid može da smanji rizik od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija grlića materice za 30 procenata.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Studija objavljena u julu 2015. pokazala je sposobnost niacina da smanji nivo lipida i lipoproteina u krvi. Niacin je potom izazvao smanjen nivo triglicerida smanjivši rizik od srčanih bolesti. Ista studija je takođe otkrila da niacin pomaže u povećanju proizvodnje adiponektina, hormona koji minimizira stvaranje masnih naslaga u arterijama.

Podstiče zdravlje kože

Upotreba lokalnog i oralnog nikotinamida pomogla je u povećanju ćelijske energije i regulisala proizvodnju ključnog enzima koji pomaže u popravljanju DNK kože i suzbijanju inflamatornih citokina.

Prema studiji, nikotinamid pospešuje lečenje širokog spektra dermatoloških stanja, uključujući autoimune poremećaje stvaranja plikova, akne, rozaceu, starenje kože i atopijski dermatitis. Ova varijanta vitamina B3 potencijalno je sredstvo za smanjenje aktiničnih keratoza i ćelija raka kože.

BioCapillary oglas 900 px

Podržava zdravlje mozga

Rad objavljen u februaru 2019. izložio je efekte dodatka niacina na zdravlje mozga. Otkriveno je da vitamin B3 u obliku niacina štiti mozak od neurodegenerativnih stanja, kao što su Alchajmerova, Parkinsonova i Hantingtonova bolest. Optimalan unos ovog vitamina ishranom podržava zdravlje neurona i odlaže neurodegeneraciju.

Koja hrana sadrži vitamin B3?

Vitamin B3 u obliku nikotinamida može se ili konzumirati iz izvora hrane ili je prirodno sintetisan u ljudskom telu.

Raznovrsna ishrana koja sadrži meso, ribu, jaja, mahunarke, smeđi pirinač, orašaste plodove, semenke i pečurke može da obezbedi dovoljne količine nikotinamida. Takođe, on je nusproizvod metabolizma triptofana, pri čemu telo sintetiše 50 procenata ovog oblika vitamina B3.

Šta utiče na nedostatak vitamina B3?

Nekoliko faktora može dovesti do manjka ovog ključnog vitamina. To podrazumeva hroničnu dijareju, zapaljenje creva, unos rafinisanih ugljenih hidrata i konzumaciju rafinisanog šećera i alkohola.

Uz to, prekomerna konzumacija kukuruza može izazvati pelagru, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina B3. Pelagra je glavni rizik od bolesti u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na kukuruz kao glavni izvor hrane. Iako je kukuruz bogat vitaminom B3, vezan je za ugljene hidrate. Ovo, zauzvrat, otežava telu da apsorbuje ovu hranljivu materiju.