PRIRODNE BILJNE ESENCIJE

Određena prirodna, na bazi bilja eterična ulja za prehladu su najmoćnije sredstvo, pošto regularni lekovi ne mogu baš efektno da se uhvate u koštac sa simptomima nazeba.

 

Ljudima je obično teško da se nose s prehladama i bolnim grlom, posebno kada se s tim moraju suočavati jednom do nekoliko puta godišnje. Dobro nam je poznato da lekovi teško mogu da se izbore protiv virusa i šta nam je onda preostalo da uradimo?

eterična ulja za prehladu

Treba probati eterična ulja koja su odlična za prehlade i bol u grlu! Postoji puno opcija, a neka od ovih ulja jednako su efikasna i protiv drugih simptoma koji se javljaju tokom prehlade kao što su zagušenje sinusa i začepljen nos.

Efikasna eterična ulja za lečenje prehlade

Eterična ulja imaju antibakterijska, antivirusna i antiseptična svojstva, što ih čini efikasnim protiv virusa i sezonskih alergija. Mogu se izdvojiti deset vrsta ovih fantastičnih prirodnih sredstava koja mogu da učine čudo u lečenju prehlade.

1. Origano

Zahvaljujući antibakterijskim i antivirusnim osobinama eterično ulje origana eliminiše viruse i bakterije. Istovremeno, ono podstiče jačanje imunološkog sistema, čineći ga dovoljno snažnim da se izbori sa infekcijama. Osim toga, ulje origana je odlično sredstvo za higijenu ruku, pa im pomaže da dugo budu glatke i meke.

2. Timijan (majčina dušica)

Ulje timijana takođe pomaže poboljšanju imuniteta. Ono podstiče njegovo jačanje i štiti organizam od infekcija, a u sebi sadrži listerin, materiju koja mu daje antiseptična svojstva. Eterično ulje timijana može da se koristi i za poboljšanje cirkulacije kako bi se smanjile sportske povrede, istegnuća i bolovi.

Osim ovoga, ulje timijana detoksikuje jetru, služi kao dezinfekciono sredstvo za pluća i izuzetno je korisno za kašalj, astmu i bronhitis. Takođe ono povećava i sekreciju sluzi kako bi se prilično olakšali napadi suvog kašlja.

3. Eukaliptus

Ulje eukaliptusa ima antibakterijska i antiseptična svojstva, stimuliše imunitet i pomaže u smanjenju upale u plućima. Nekoliko kapi ovog ulja u ključalu vodu dovoljno je da se stavi, a onda udahne para kako bi se smanjilo oticanje sluzokože i oporavilo se od sinusnih infekcija.

4. Limeta

Ima antibakterijska, antiseptična i antivirusna svojstva, a tu je kao i kod drugih ulja podsticaj imunološkog sistema kako bi se ojačao imunitet u borbi protiv mikroba i groznice.

BioMind kapi protiv depresije

5. Tamjan

Ulje tamjana je jedno od najboljih eteričnih ulja za tretiranje prehlade i jednako je korisno za pluća, jer pomaže u suzbijanju kašlja i smanjenju upale u njima. Može se koristiti i kao antiseptični sprej kako bi se zaštitile rane od inficiranja. Ovo ulje može da se koristi i za lečenje bronhitisa i astme. Moguće je svega par kapljica ulja tamjana sipati u neko biljno ulje i naneti na grudi kako bi se omogućilo olakšanje.

6. Pepermint

Čak i miris ulja od peperminta može da bude koristan u oslobađanju od stresa. U velikoj meri ono koristi respiratornom sistemu i olakšava disanje. Ono smiruje začepljenje nosa, ublažava bronhitis i astmu, a smanjuje prehladu i kašalj. Olakšanje se dobija dodavanjem ulja od peperminta u posudu vruće vode, koja se inhalira neko vreme dok je glava pokrivena peškirom.

7. Miloduh

Eterično ulje miloduha pokazuje se izuzetno korisnim u lečenju bronhitisa i drugih respiratornih infekcija. Ono okrepljuje pluća i smanjuje zapaljenje. Ulje miloduha pomaže sanaciji ozbiljnog kašlja koji je obično propratan kod većine respiratornih infekcija kao što je prehlada. Osim toga, ovo ulje jednako je delotvorno i protiv groznice, jer pomaže smanjenju telesne temperature i savršen je prirodni lek za sve osobe koje pate od hroničnog bronhitisa ili drugih vrsta infekcija.

8. Limun

Prehlade mogu dovesti do ušobolje i otečenih limfnih čvorova. Kada se koristi u kombinaciji sa nekim biljnim ulje, limunovo ulje je dobro protrljati oko ušiju i nateklih limfnih čvorova. Eterično ulje limuna takođe može da pruži energiju i učini da se osoba oseća živahno, posebno kada oseća prehladu.

9. Karanfilić

Ne samo za zubobolju, ulje karanfilića zbog svojih analgetskih, protiupalnih i antibakterijskih svojstava, odlično je i za prehladu, posebno kada se koristi u eteričnoj mešavini koja sadrži esencijalna ulja cimeta, limuna, eukaliptusa i ruzmarina.

10. Đumbir

Kada su simptomi prehlade ozbiljni, ulje đumbira je savršeni prirodni lek za lečenje mučnine, a takođe ono deluje neverovatno dobro u umirivanju svih mogućih bolova povezanih sa gripom.