VAŽAN ZA APSORPCIJU KALCIJUMA

Prema nalazima iz naučnih studija, crni luk se pokazuje kao namirnica koja jača kosti zato što spada u grupu prebiotičke hrane koja čuva kiselost creva.

Kosti su ljudska tkiva koja se stalno razgrađuju i menjaju. Na sreću, mnoge navike u ishrani i načinu života mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju i održavanju njihove snage tokom perioda starenja.

crni luk

Doktorka Megan Rosi, koja se bavi zdravljem creva, sugerisala je u članku za Dejli mejl da crni luk može pomoći u stvaranju jakih kostiju. Prema ovoj dijetetičarki i nutricionistkinji, crni luk spada u kategoriju prebiotičke hrane pored belog luka, mahunarki, artičoke, urme i ječma.

Prebiotici hrane korisne bakterije u crevima, čineći životnu sredinu kiselijom. Kalcijum iz hrane se lakše apsorbuje u telu kada je izložen slabo kiseloj sredini creva.

Osim što služe kao hrana za dobre bakterije u crevima, prebiotici kao što je crni luk takođe mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju na druge načine. Kada bakterije u crevima razgrađuju crni luk one proizvode kratkolančane masne kiseline. Ove kiseline, prema studijama izvedenim na životinjama, pomažu u regulisanju koštane mase i proizvodnji osteoklasta, tj. ćelija koje razgrađuju kosti.

Uz to, dr Rosi je spomenula da crni luk sadrži kvercetin i kempferol, dva biljna jedinjenja za koja se smatra da stimulišu osteoblaste, tj. ćelije koje stvaraju nove kosti.

Da bi potvrdila tvrdnje da je crni luk dobar za zdravlje kostiju, ona je citirala studiju iz 2009. Žena starija od 50 godina, koja je svakog dana konzumirala crni luk jednom ili više puta, imala je bolju gustinu kostiju od onih koje su jele luk jednom mesečno ili manje. Autori studije sugerišu da bi žene koje su jele crni luk svakodnevno mogle da smanje rizik od preloma kuka za više od 20 procenata u poređenju sa onima koje nisu.

Osim crnog luka, postoje i druge namirnice koje se mogu uključiti u ishranu za unapređenje zdravlja i jačanje kostiju.

Voće i povrće se povezuju sa zdravim i jakim kostima i u ovom slučaju voće je korisnije, jer metode kuvanja povrća često iscrpljuju ključne hranljive materije koje su kostima potrebne.

Hrana bogata vitaminom K i vitaminom D, posebno vitaminima D3 i K2, takođe je poznata po promovisanju zdravih kostiju. Kombinacija vitamina D3 i vitamina K2 pomaže kostima da lako apsorbuju kalcijum i sprečavaju njegovo nakupljanje u arterijama.

Hrana bogata proteinima ne samo da pomaže u izgradnji mišića, već pomaže i u izgradnji kostiju. Proteini iz hrane koja se konzumira svakodnevno pomažu u prevenciji osteoporoze.

Namirnice bogate magnezijumom takođe doprinose zdravijim i jačim kostima. Nizak unos magnezijuma povezan je sa nižom mineralnom gustinom kostiju i nosi veći rizik od preloma.