MOĆNA CRVENA BOBICA

Glog je poznat po svojoj lekovitoj prirodi, a posebno je odličan u upravljanju srčanim stanjima i zdravlje srca čini mnogo boljim bez propratnih nuspojava.

Glog je jedna od najboljih biljaka za lečenje i prevenciju ateroskleroze, koja se javlja kada krvni sudovi koji prenose kiseonik i hranljive materije od srca do ostatka tela (arterije) postanu zadebljali i kruti. Posebno je koristan kada je srčano tkivo oštećeno ishemijom ili infarktom.

glog srca

Jedna od glavnih funkcija gloga je širenje koronarnih sudova, što ga čini efikasnim u lečenju hipertenzije, angine pektoris i ubrzanog lupanja srca. Poznato je da se glogom ublažavaju i aritmije i tahikardija.

Zanimljivo je da glog ima postepeno, a ujedno i blago delovanje. Znači, treba ga uzimati mesecima unapred da bi se postigao maksimalni efekat.

Listovi i cvetovi gloga se koriste za lečenje ranih stadijuma kongestivne srčane insuficijencije. Studije su pokazale da je glog bio gotovo jednako efikasan kao i konvencionalni farmaceutski proizvodi bez ikakvih neželjenih efekata. Smatra se potpuno bezbednim za dugotrajniju upotrebu.

Ostale zdravstvene prednosti gloga

Glog je bogat izvor polifenola, moćnih antioksidativnih jedinjenja koja se najčešće nalaze u biljkama. Ovi antioksidanti pomažu u neutralizaciji nestabilnih molekula i slobodnih radikala koji mogu da naškode telu kada su prisutni u visokim količinama.

Polifenoli mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih karcinoma, dijabetesa tipa 2, astme, infekcija, srčanih problema i preranog starenja kože.

BioCapillary oglas 900 px

Glog takođe ima protivupalna svojstva koja mogu da poboljšaju zdravlje. U jednoj studiji koja je uključivala miševe sa oboljenjem jetre, otkriveno je da glog značajno smanjuje nivoe inflamatornih jedinjenja koja su dovela do smanjenja upale i povreda jetre.

U drugoj studiji, istraživači su miševima sa respiratornim problemima dali doze viteksina, jedinjenja prisutnog u listovima gloga. Tretman je smanjio proizvodnju molekula koji izazivaju upalu.

Glog se veoma koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao jedna od najčešće preporučenih namirnica za lečenje visokog krvnog pritiska.

Ova biljka koristi se i za poboljšanje varenja, probavu i lečenje bolova u stomaku. To je zato što njegove bobice gloga sadrže vlakna za koja je dokazano da pomažu varenje.

Na kraju, bobice gloga pomažu u sprečavanju preranog starenja kože uzrokovanog degradacijom kolagena usled prekomernog izlaganja suncu ili ultraljubičastom svetlu. Jedno istraživanje pokazalo je da mešavina ekstrakta gloga i ženšena može da spreči znake starenja povećanjem vlažnosti kože.