RAVNANJE PRSTIĆA

Nošenje neudobne obuće ili povreda stopala može dovesti do defomriteta prstiju. Kako ispraviti nožne prste, bez odlaska pod nož? Moguće je uz pet praktičnih načina kojima se može izbeći hirurška intervencija.

Uobičajen rezultat nošenja cipela sa visokim potpeticama je da nožni prsti mogu biti iskrivljeni zbog ligamenata i savijanja tetiva. Ono što se dešava je hronični pritisak na nožne prste koji se širi u tom području stopala.

ispraviti nožne prste

Na nožnom palcu može da nastane čukalj. S druge strane, nakon preloma ili druge vrste dislokacije stopala, prsti mogu da ostanu iskrivljeni i svaka dodatna trauma će samo pogoršati postojeće stanje.

Međutim, postoje mnoge neoperativne metode za ispravljanje nožnih prstiju, u zavisnosti od ozbiljnosti uzroka koji su do tog krivljenja doveli. Možda će biti potrebna korektivna operacija ako se problem znatno pogorša, ali važno je upoznati se prvo sa korisnim načinima ispravljanja, koji su ujedno i jednostavni.

Kako ispraviti nožne prste?

Ako brzo reagujete nakon određenje manje povrede na prstima, koristeći neke od narednih metoda, verovatno ćete biti u prilici da tretirate ovaj zdravstveni problem bez hirurške intervencije.

1. Promenite cipele

Potražite cipele s prostranim delom oko nožnih prstiju, stabilnom potporom za tabane i niskim potpeticama. Cipele koje ne stiskaju nožne prste, sandale ili atletske patike, na primer, predstavljaju dobre opcije. Postoje cipele koje se prave po meri, a koje pomažu ljudima sa hroničnim problemima oko prstiju. Poznate su kao ortopedske cipele i one se mogu kupiti gotove ili po narudžbini, prema stopalu i zahtevima onog koji ih poručuje.

2. Podrška prstima

Postoje razni proizvodi koji su dostupni za ublažavanje bola u prstima ili pomoć njima da zauzmu što udobniji položaj. U pitanju su razni ortotički umeci, koji su još efikasniji ukoliko je bar jedan od prstiju još uvek fleksibilan i pokretan. Iako ovo ne može da bude pravi način ispravljanja nožnih prstiju, ono svakako može da olakša postojeći bol.

3. Koristite kreme i druga slična pomoćna sredstva

Pre nego što uzmete bilo šta od sredstava koja bi vam mogla pomoći u rešavanju bola nožnih prstiju, pobrinite se da nikada ne posečete kurje oko, čukalj ili žulj, jer to može dovesti do infekcije. Umesto toga, pokušajte da koristite određene prirodne kreme za kožu kako biste ublažili trenje između cipele i povređenog područja. Ako je bol jak, u apoteci uzmite neke jače kreme, poput ibuprofena. Naravno, pre upotrebe ovih sredstava proverite sa svojim lekarom kakvo je njegovo mišljenje o tome i sledite sva navedena uputstva o njihovom korišćenju.

Bioderma krema za osetljivu kozu

 

4. Ispraviti iščašenje

Moguće je srediti bolni nožni prst tako što će se njime pozabaviti podijatar, lekar specijalista koji dijagnostikuje i leči deformacije i bolesti stopala, ili kiropraktičar koji je osposobljen da ručno ispravi svako iščašenje na stopalu. U tim slučajevima mora doći do neposrednog osećaja olakšanja. Isto tako, uobičajeno je da se nožni prst može povezati samostalno nakon slučajne povrede stopala kao što je uganuće prsta ili nakon namerne povrede posle udarca lopte. Što se zglob stopala bolje poravna, manja je mogućnost njegovog trajnog oštećenja i potrebe za hirurškom intervencijom kako bi se prsti ispravili.

5. Prilepljivanje prstiju

Prilepljivanje trakom ispod palca, pa preko sledećeg prsta (kažiprsta) i onda ispod narednog možete stabilizovati kažiprst (tj. prst do palca). Ovo će ga primorati na svoj standardni prirodni položaj, što najverovatnije neće održavati ovaj nožni prst stalno ispravljenim, ali će mu kratkoročno pomoći.

Da li vam je potrebna operacija za ispravljanje nožnih prstiju?

Postoje mnogi razlozi za potrebu hirurške intervencije kako biste ispravili nožne prste. Na kraju, najveći od svih razloga je to što vam nožni prst ograničava redovnu aktivnost, a zglob stopala je onda potpuno nepokretan. Ovo je naročito slučaj ako je bol potpuno nekontrolisan.

Operacija će smanjiti bol u iskrivljenog ili udarenom nožnom prstu uprkos rezultatu koji može da bude estetski neprivlačan. Ako imate fleksibilni nožni prst sa problemom koji ne može da se izleči sam od sebe, onda lekar može hirurški da pomeri tetive kako bi oslobodio napetost iz čitavog zgloba. Ako je problem ozbiljniji, možda će se morati intervenisati i na kostima.

Posle operacije, preporučuje se da se ne vratite na nošenje onog tipa cipela koji je izazvao inicijalni problem.