REŠAVA REZISTENTNOST

Manuka med funkcioniše kao „ometač“ signala u stvaranju biofilma bakterija koji se ispostavlja veoma otpornim na antibiotike.

Problem patogena otpornih na antibiotike razlog je za ozbiljnu zabrinutost u medicinskoj zajednici, što primorava istraživače da rade prekovremeno kako bi otkrili rešenja. Nekoliko studija budi nadu da bi manuka med mogao biti ključ za borbu protiv bakterijskih sojeva otpornih na lekove.

manuka med

U jednoj studiji sprovedenoj 2012. na Univerzitetu u Kardifu, istraživači su se približili razumevanju mehanizama pomoću kojih med inhibira stvaranje biofilma (zajednica bakterija koje je teško lečiti) i pomaže u čišćenju hroničnih rana.

Istraživači su otkrili da manuka med proizveden na Novom Zelandu i Australiji ima sposobnost da napadne uobičajenu bakteriju Streptococcus piogenes, koja je često odgovorna za brojne hronične infekcije i upale. U stvari, bile su potrebne samo skromne koncentracije meda da ubiju 85 procenata biofilma u Petrijevoj posudi – u roku od samo dva sata!

Streptococcus piogenes nije jedini patogen podložan ovom medu. Brojne studije pokazuju da je manuka med antivirusan i protivgljivičan, kao i aktivan u borbi protiv 80 različitih vrsta bakterija, uključujući E. coli, P. aeruginosa i Meticilin rezistentni stafilokokus aureus (MRSA). Tim je primetio da nema zabeleženih slučajeva bilo koje vrste bakterija otpornih na manuka med.

Napominjući da je med i jeftiniji i sigurniji od konvencionalnih lekova, oni su pozvali da se koristi kao komplementarna terapija u kombinaciji sa antibioticima.

Ne leči samo bakterijske infekcije

Istraživači su otkrili da med remeti interakciju između S. piogenes i proteina zvanog fibronektin, koji postoji na površini oštećenih ćelija. Fibronektin deluje kao fiksator ili lepak, omogućavajući bakterijama da se zalepe za rane. Manuka med narušava vezu dve različite vrste fibronektina.

BioImunitet kapi za imunitet

Ovaj med nije samo jednosmeran u svojim dostignućima kada je u pitanju borba protiv infekcija i zarastanje dugotrajnih rana. Prema istraživanju predstavljenom 2014. manuka med u sebi ima vodonik-peroksid, antioksidativne flavonoide i polifenole kao što su kofeinska, p-kumarinska i elaginska kiselina, koje su dobre za inhibiciju bakterija.

Osim toga, ovaj med koristi osmotski efekat, u kojem njegov visok procenat šećera izvlači vodu iz bakterijskih ćelija, dehidrira ih, a zatim ih ubija. Da bi formirale biofilmove, bakterije koriste određeni komunikacioni sistem, a manuka med sposoban je da prekine ovaj sistem, jer funkcioniše kao „ometač“ signala, sprečavajući da dođe uopšte do razvoja biofilma.

Koristi manuka meda

Manuka med može se koristiti i za više problema nego što je zarastanje rana. Ovaj sjajni prirodni proizvod koji pčele prave od nektara iz cveta posebne vrste drveta koje raste u Australiji i Novom Zelandu, može se uzimati za ublažavanje laringitisa, upale grla, faringitisa i kašlja. Uz to, manuka med služi i za unapređenje varenja, ublažavanje zatvora i refluks kiseline (sprečavanje gorušice).

Najbolje je odlučiti se za sirovi, nefiltrirani organski manuka med, dostupan u prodavnicama zdrave hrane ili na internetu. Izbegavajte filtrirani manuka med sa neproverenih mesta nabavke, jer obično sadrže antibiotike i visokofruktozni kukuruzni sirup, dok je pčelinji polen iz njega izbačen. Sirovi i organski manuka med, s druge strane, zadržava sve svoje važne vitamine, hranljive materije, antioksidante i polen.