POJAČATI POTREBU ZA HRANOM

Apetit obolelih od raka ne može da bude na zavidnom nivou zbog stanja u kom se ti ljudi nalaze, ali neke namirnice mogu pospešiti potrebu za hranom, koja je veoma važna u procesu lečenja i oporavka.

 

Rak je fizički i emocionalno težak. Samo medicinsko stanje i tretmani kao što su hemoterapija i zračenje u velikoj meri utiču na stil života, uključujući i apetit obolelih od raka.

apetit obolelih od raka

Zbog toga pacijenti gube želju da jedu uprkos potrebama da održavaju potrošnju svojih proteina, kalorija, tečnosti i drugih hranljivih materija tokom celog tretmana radi boljeg oporavka.

Ovo su neki od načina koji mogu pomoći obolelima od karcinoma da se izbore sa problemima koji se javljaju u vezi sa ishranom. Pojedine namirnice namenjene pacijentima koji boluju od raka, bez obzira da li oni imaju loš apetit ili ga uopšte nemaju, mogu da pomogu da se kroz teško stanje lakše prođe.

Telo na osnovu svoje strukture može dosta da pomogne u lečenju maligniteta. Međutim, visok nivo toksina i bola može u velikoj meri da utiče na telesne funkcije i čula, uključujući i čovekov ukus.

Verovatno je gubitak apetita poslednja stvar koju bolestan čovek od raka želi da doživi. Zbog toga je jako važno konzumirati one namirnice koje mogu da podstaknu poboljšanje apetita tako što one isporučuju organizmu potrebne biohemijske sastojke. Osim što povećavaju želju za jelom, ove namirnice takođe mogu pomoći i u obnovi oštećenih tkiva, borbi protiv infekcija i popravljanju celokupnog zdravlja.

Avokado

Avokado je bogat antioksidantima i pomaže u popravljanju oštećenih tkiva. Sadrži veliku količinu vitamina E koji se bori sa lošim estrogenom, uravnotežuje holesterol i obezbeđuje tzv. dobre masti u organizmu. Nedostatak dobrih masti usporava metabolizam, što zauzvrat smanjuje telesnu energiju. Konzumiranje svežeg avokada zdravije je od kuvanog, a zbog svoje glatke teksture ovo povrće može lako da se konzumira. Svaki čovek oboleo od karcinoma treba da u svoj dnevni plan ishrane uključi avokado.

Aloja

Aloja vera nije tipična hrana, ali je njeno konzumiranje veoma zdravo. Sveže ubrana aloja obično sadrži oko 200 izuzetno hranljivih sastojaka. Zbog toga je aloja od velike važnosti za lečenje raka zbog neverovatnih prednosti koje poseduje u lečenju ove teške bolesti. Aloja se može kombinovati sa avokadom kao savršen smuti koji može da pomogne u obnovi oštećenih tkiva i borbi protiv infekcija.

Sweden bitter oglas 900px

Banana

Kada razmatramo hranu pogodnu pacijentima sa rakom koji imaju slab apetit, banana je zdravo i hidrirajuće voće koje pruža elektrolite koji znače održavanju potrebne energije u telu. Prirodno je slatka i stimuliše apetit, istovremeno pružajući preko potrebne hranljive sastojke.

Slatki krompir i šargarepa

Kombinacija slatkog krompira i šargarepe nudi antioksidantna svojstva koja će poboljšati apetit, naročito kod pacijenata obolelih od raka. Ova kombinacija isporučuje telu beta karotenoide kao neophodna jedinjenja vitamina A koji pomaže u izgradnji tkiva, pravilnoj probavi i održavanju zdravlja očiju.

Žitarice bez glutena

Heljda, kinoa, razne integralne žitarice i ostale vrste žita bez glutena zdravi su dodaci ishrani pacijenata koji se bore sa rakom. Ove zdrave namirnice pomoći će u podsticanju apetita i vraćanju energije, posebno tokom tretmana.

Kupusasto povrće

Kupusasto povrće ima visoke nivoe antioksidanata, antikancerogena i antivirusna svojstva, tako da ovo povrće neizostavno mora da bude na listi namirnica za pacijente koji boluju od raka i kubure sa apetitom. Ova vrsta povrća pomaže stimulisanju apetita i istovremeno poboljšava imuni sistem. Neke od vrsta kupusastog povrća koje se moraju svakodnevno naći u ishrani pacijenata obolelih od raka su kupus, brokoli, prokelj, karfiol, kelj, spanać…

Masline

Masline su životno važna namirnica koja je poznata vekovima. One nude posebne masne kiseline koje pomažu boljem metabolizmu i bržem procesu zacelivanja. Najbolje maslinovo ulje treba da potiče iz organskih izvora i da se podvrgavaju minimalnoj preradi.

Gorke materije

Gorke prehrambene materije, kao što su limunov sok, rasol kiselog kupusa, sirće, vino ili neke vrste gorkih biljaka pomažu jačanju apetita. Stimulacija želudačnih sokova i pljuvačke zauzvrat izaziva glad. Pravljenje salate ili jela koristeći bilo koju od ovih namirnica ili njihovu kombinaciju, ne samo da će poboljšati ukus postojećoj hrani, već će i pospešiti zdravlje.