ISTRAŽIVANJE IZ CIRIHA

Hemikalije koje se nalaze u sredstvima za mašinsko pranje sudova mogu da ugroze zdravlje ljudi tako što oštećuju epitel njihovih creva.

Nedavno istraživanje pokazalo da mašine za pranje sudova ostavljaju otrovne hemijske ostatke na čistim tanjirima i priboru. Ovi ostaci mogu da oslabe sluzokožu creva i izazovu ozbiljnije zdravstvene probleme.

mašinsko pranje sudova

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu (UZH) u Švajcarskoj rekli su da alkoholni etoksilati, hemikalije koje se nalaze u sredstvima za mašinsko pranje sudova, mogu da ugroze ljude tako što će oštetiti njihova creva.

Obično, komercijalne mašine za pranje sudova rade samo dva ciklusa ispiranja od po 60 sekundi. Prvi ciklus koristi toplu vodu i deterdžent, dok drugi koristi cirkulišuću vodu i sredstvo za ispiranje. Sredstva za ispiranje korišćena u drugom ciklusu sadrže alkoholne etoksilate, koji mogu da ostave traga na tek opranim tanjirima i unesu u organizam kada se hrana na njima servira.

Ovi nalazi istraživača sa UZH nastali su na novorazvijenoj tehnologiji koja im je omogućila da preko mikročipova prate ponašanje ljudskih crevnih organoida i ćelija. Oni su ispitali efekte komercijalnih deterdženata i sredstava za ispiranje na zdravlje ljudi, tako što su razblažili ove opasne supstance kako bi odrazili prave količine koje bi bile realno prisutne u jelima.

Otkrili su da visoke doze sredstava za ispiranje ubijaju crevne ćelije, dok ih niže doze čine propusnijim. Autori studije su takođe primetili da su ove supstance pokrenule nekoliko gena i ćelijske signalne proteine odgovorne za upalu.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

„Pretpostavljamo da defektne epitelne crevne barijere igraju ulogu u pokretanju pojave hroničnih bolesti creva“, rekao je glavni autor studije i profesor na UZH Čezmi Akdis, dodajući da bi pronađeni efekat deterdženata za mašinsko pranje sudova pronađen na posuđu mogao označiti početak uništavanja epitelnog sloja creva.

Oštećenje crevne sluzokože povezano je sa čitavim nizom stanja, uključujući alergije na hranu, gastritis, dijabetes, gojaznost, cirozu jetre, reumatoidni artritis, multiplu sklerozu, poremećaje iz spektra autizma, hroničnu depresiju i Alchajmerovu bolest.

„Ono što je posebno alarmantno je da u mnogim mašinama za posuđe ne postoji dodatni ciklus pranja koji bi uklonio ostatke sredstva za ispiranje. Važno je obavestiti javnost o ovom riziku, jer se etoksilati alkohola obično koriste u deterdžentima za mašinsko pranje sudova“, poručuje dr Akdis.

Istraživači su primetili da, iako su etoksilati alkohola prisutni i u deterdžentu za mašinsko pranje posuđa, oni bi morali biti u dovoljno visokim koncentracijama da nanesu bilo kakvu štetu.

Etoksilati se, inače, široko koriste u mazivima, kozmetici, sapunima, deterdžentima, hemikalijama za čišćenje i rastvaračima zbog svojih atributa kao što su brzo površinsko vlaženje, odlična deterdžentnost i svojstva stvaranja male pene.