POTPUNA ZAŠTITA RAČUNARA

Uputstvo kako zaštititi računar od virusa u 4 koraka. Kako izgleda maksimalna zaštita pc-a od malvera  virusa

Zaštita vašeg računara je ključna za zaštitu vaših ličnih, poslovnih i finansijskih informacija. Pokazaćemo vam jednostavne načine za korišćenje zaštitnog softvera, šifrovanja i bezbednih postupaka za zaštitu podataka.

No, napominjemo da je osnovna stvar kod pitanja kako zaštiti računar od virusa kontrola vašeg surfovanja po webu:

  • izbegavajte sve sumnjive i nepoznate sajtove,
  • ne instalirajte nepoznate, hakovane i neprepoznate (no name) programe,
  • ne koristite torent i neautorizovani mrežni prenos podataka
  • ne posećujte piratske sajtove sa filmovima i igricama,
  • ne igrajte besplatne igrice na webu,
  • ne kupujte na nepoznatim sajtovima,
  • ne otvarajte sumnjive i nepoznate mailove gde imate neki dodatak u mailu ili link ka nekom sajtu,
  • ne nasedajte na mailove da ste nešto dobili ili da nekome dugujete, i na kraju
  • ne stavljajte nepoznati usb u svoj računar.

kako zaštititi računar pc zaštita antivirusni program

1 – Praćenje bezbedne prakse za zaštitu računara

  • Održavajte svoj računar ažurnim.   

Važno je da vaš računar ima sve najnovije alate i ažuriranja da biste ostali sigurni. Pristupite opciji Windovs Update na kontrolnoj tabli i kliknite na „Proveri ažuriranja“. Odaberite opciju da instalirate sva dostupna ažuriranja.

Za dovršavanje nekih ažuriranja može biti potrebno do sat vremena, posebno ako niste ažurirali svoj računar neko vreme.

Ponovo pokrenite računar kada se ažuriranje završi da bi ažuriranja stupila na snagu.

  • Skenirajte priloge e-pošte pre nego što ih otvorite.

Čak i ako se čini da e-poštu šalje neko koga poznajete, to bi mogla biti taktika koja se zove „fishing – pecanje”, koja se prerušava kao jedan od vaših kontakata kako bi stekla pristup vašoj e-pošti i računaru. Kliknite desnim tasterom miša na bilo koji prilog i izaberite opciju za ručno skeniranje datoteke da biste bili sigurni da je bezbedna.

Savet: Nikada ne otvarajte priloge u imejlovima od ljudi ili kompanija koje ne poznajete.

  • Onemogućite slike u svojoj e-pošti radi dodatne sigurnosti.

Štetni programi mogu koristiti rupe u sistemu da bi dobili pristup vašoj e-pošti i računaru. Da biste sprečili neželjeni softver, onemogućite slike u primljenim porukama. Idite na podešavanja naloga u svom imejlu i izaberite opciju da vas pita pre nego što vaša e-pošta prikaže slike.

U Gmail-u kliknite na opciju podešavanja u gornjem desnom uglu ekrana. Izaberite podešavanja pošte i kliknite na polje za „Pitaj pre prikazivanja spoljnog sadržaja“.

  • Koristite Windovs nalog koji nije administratorski da biste blokirali malver.

Ako ste podesili računar bez promene podešavanja, možda koristite administratorski nalog, koji može da učini vaš računar izložen potencijalnom napadu. Izaberite opciju „Upravljanje drugim nalogom“ u meniju Korisnički nalozi i kreirajte novi nalog. Izaberite opciju „Standardni korisnik“ kada kreirate nalog.

Korišćenje standardnog naloga dodaje dodatni nivo bezbednosti vašem računaru.

  • Obrišite kolačiće (cookies) koje ne želite ili koji vam nisu potrebni iz vašeg pretraživača.

Kolačići su način na koji veb-sajtovi zadržavaju informacije o vama i vašem pretraživaču kako bi pregledanje njihovog sajta bilo lakšim i praktičnijim. Ali mogu ih koristiti i hakeri ili štetni softver. Idite na podešavanja pregledača i obrišite sve kolačiće koje ne želite.

Imati kolačiće za neke veb lokacije može biti od pomoći tako da ne morate ponovo da unosite informacije na veb lokaciju koju često posećujete.

  • Izbegavajte veb lokacije koje nemaju HTTPS u svojoj adresi.

Ako vam veb lokacija izgleda sumnjivo ili ako od vas traži da unesete lične podatke, izbegavajte da je posećujete da biste zaštitili računar od potencijalnog provale. Jasan znak da veb lokacija nije bezbedna je ako nema HTTPS na svojoj veb adresi.

Nisu sve veb lokacije koje nemaju HTTPS na svojoj veb adresi opasne, ali nisu šifrovane, tako da ne unosite nikakve lične ili finansijske informacije u njih da biste bili bezbedni.

2 – Podešavanje bezbedne zaštite lozinkom

  • Uključite opciju „Verifikacija u dva koraka“ za svoj Windovs nalog.

Otvorite svoj veb pretraživač i prijavite se na svoj nalog na Microsoft veb lokaciji. Potražite opciju bezbednosnih podešavanja na vrhu stranice i kliknite na nju da biste pristupili meniju. Kada se pojavi prošireni bezbednosni meni, potražite opciju sa oznakom „Verifikacija u dva koraka“. Kliknite na dugme da biste ga uključili.

Prijavite se na svoj Mikrosoft nalog na https://account.microsoft.com/profile.

Sistem verifikacije u dva koraka dodaje još jedan način da potvrdite da zaista vi koristite nalog, što vašem računaru dodaje još jedan nivo bezbednosti.

Ne morate da koristite Outlook ili druge Windovs aplikacije da biste podesili sistem verifikacije u dva koraka.

Savet: Da biste dodali drugu verifikaciju, potreban vam je uređaj ili imejl da bi vam Microsoft poslao kod kojim možete da dokažete da ste to vi. Unesite svoj broj telefona ako želite da dobijete kod putem sms poruke ili unesite svoju adresu e-pošte ako želite da primite pristupni kod putem e-pošte.

  • Preuzmite aplikaciju za autentifikaciju da biste zaštitili aplikacije koje koristite.

Preuzmite aplikaciju za autentifikaciju na svoj pametni telefon ili tablet kako ne biste morali da primate kodove putem sms tekstualne poruke ili e-pošte svaki put kada želite da potvrdite da vi pristupate aplikaciji ili nalogu. Dodajte sve aplikacije koje koristite u aplikaciju kako biste lako mogli da se verifikujete i zaštitite svoje aplikacije.

Popularne aplikacije za autentifikaciju uključuju Google Authenticator, Authi i LastPass.

Dodajte svoje naloge društvenih medija u aplikaciju za autentifikaciju da biste kreirali još jedan nivo bezbednosti.

  • Koristite menadžer lozinki da biste pratili svoje lozinke.

Menadžeri lozinki ne samo da čuvaju i prate vaše lozinke, već vam omogućavaju da generišete i koristite jake i jedinstvene lozinke kad god se prijavite za novu veb lokaciju ili aplikaciju. Kada se prijavite, možete podići svoj generator lozinki, kopirati lozinku i nalepiti je u polje za prijavu.

Neki menadžeri lozinki dolaze sa ekstenzijama za pregledač koji će automatski popuniti vaše lozinke.

Popularni menadžeri lozinki uključuju LastPass, 1Passvord i Dashlane.

Možda ćete morati da platite mesečnu ili godišnju pretplatu da biste preuzeli neke menadžere lozinki.

  • Dodajte broj svog telefona na svoj Google nalog da biste aktivirali verifikaciju u 2 koraka.

Google koristi sistem autentifikacije sa dva faktora koji se zove verifikacija u 2 koraka, koji čini vaš nalog bezbednijim. Idite na bezbednosna podešavanja naloga u pretraživaču i dodajte svoj pametni telefon svom nalogu da biste ga aktivirali. Dobićete kod putem SMS-a, telefonskog poziva ili pomoću aplikacije za autentifikaciju.

Preuzmite aplikaciju Google Authenticator iz prodavnice aplikacija nakon što aktivirate verifikaciju u 2 koraka da biste generisali verifikacioni kod čak i kada niste povezani na internet.

  • Promenite svoja Facebook podešavanja da biste podesili dvofaktorsku autentifikaciju.

Da biste zaštitili svoj Facebook nalog, idite na meni „Bezbednost i prijava“ u okviru podešavanja naloga. Kliknite na „Uredi“ sa desne strane opcije „Potvrda autentičnosti sa dva faktora“ da biste izabrali kako želite da primite svoj drugi oblik autentifikacije. Možete primiti kod putem tekstualne poruke ili koristiti aplikaciju za autentifikaciju.

Vaš Facebook nalog je pun ličnih podataka koje želite da zaštitite, ali to takođe može biti način da hakeri ili zlonamerni softver provali u vaš računar.

3 – Korišćenje softvera za zaštitu računara

  • Instalirajte antivirusni softver da biste zaštitili svoj računar.

Antivirusni softver je bezbednosni uslužni program dizajniran da zaštiti vaš računar od virusa, špijunskog softvera, malvera i drugih onlajn pretnji. Kvalitetan antivirusni softver treba da se kupi i instalira na računar.

Popularni antivirusni softver uključuje Kasperky, Avast, AVG, McAfee i Simantec.

Podesite podešavanja softvera tako da automatski skeniraju viruse i malver kako biste mogli da držite računar podalje od njih.

Mnogi programi takođe mogu da blokiraju oglase (Adblocker) i neželjenu poštu sa veb lokacija kako bi vaš računar bio bezbedniji dok pretražujete internet.

  • Omogućite zaštitni zid – firewall, da filtrira informacije sa interneta.

Zaštitni zid je program koji nadgleda informacije koje dolaze preko internet veze na vaš računar kako bi blokirao štetne programe. Idite na kontrolnu tablu svog računara i otvorite meni „Sistem i bezbednost“. Kliknite na prečicu Windovs zaštitnog zida i uverite se da je uključena.

Vaš ugrađeni Windovs zaštitni zid je jednako dobar kao zaštitni zid bilo kog antivirusnog programa.

Uverite se da ste povezani na internet kada uključite zaštitni zid da bi se povezao.

Ako ne možete da pronađete prečicu, unesite „firewall“ u traku za pretragu menija Sistem i bezbednost.

Savet: Ako imate antivirusni softver koji uključuje zaštitni zid, umesto toga koristite njihov zaštitni zid kako biste ga pojednostavili sa antivirusnim programom.

  • Očistite računar pomoću proizvoda za uklanjanje zlonamernog softvera – Anti virusni i anti malver programi.

Zaštitni zidovi i antivirusni softver su dizajnirani da spreče zarazu vašeg računara, ali ne mogu da uklone viruse ili malver kada zaraze vaš računar. Koristite anti-malver program da biste očistili sistem nakon napada ili infekcije. Preuzmite softver i pokrenite periodična skeniranja da biste proverili da li ima štetnih programa.

Popularni proizvodi za uklanjanje malvera uključuju Spibot Search & Destroi i Malvarebites Anti-Malvare.

Zakažite redovna skeniranja da biste proverili špijunski softver, malver i viruse.

4 – Šifrovanje vaših podataka

  • Koristite HTTPS vezu na veb lokacijama da biste zaštitili svoj računar.

Bezbedan protokol za prenos hiperteksta (HTTPS) je šifrovana veza sa veb lokacijom koju vaš pregledač koristi kada pristupate i gledate veb stranicu. Možete reći da veb lokacija koju gledate koristi HTTPS vezu ako vidite „https:“ na početku adrese veb lokacije u adresnoj traci vašeg veb pregledača.

Mnoge veb lokacije koriste HTTPS vezu koja će vaš računar zaštititi od virusa i malvera.

  • Izaberite „Uvek koristi https“ u Gmail-u.

Da biste bili sigurni da vaša Gmail stranica uvek koristi bezbednu HTTPS vezu, kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu. Pomerite se do kartice sa oznakom „Opšte“. U opštem meniju izaberite opciju da uvek koristite HTTPS vezu.

Vaša Gmail podešavanja će biti sačuvana, tako da ćete svaki put kada ih koristite, koristiti HTTPS vezu.

Vaš Gmail verovatno sadrži mnogo važnih i ličnih informacija, pa ga čuvajte pomoću HTTPS veze.

  • Podesite Facebook da koristi HTTPS vezu.

Da biste promenili podešavanja na Fejsbuku da biste koristili HTTPS vezu, kliknite na strelicu nadole u ​​gornjem desnom uglu ekrana i izaberite opciju „Podešavanja naloga“. U meniju za podešavanja vašeg naloga kliknite na opciju sa oznakom „Bezbednost“ da biste otvorili meni. U odeljku „Bezbedno pregledanje“ označite polje za potvrdu „Pretražite Facebook na bezbednoj vezi (https) kada je moguće“ da biste promenili podešavanja.

Virusi i zlonamerni softver mogu da provale u vaš računar koristeći vaš Facebook nalog.

  • Instalirajte proširenje HTTPS Everywhere za svoj pretraživač.

Ako koristite Google Chrome, Opera ili Firefox kao web pregledač, možete dodati proširenje koje će automatski zahtevati šifrovanu vezu svaki put kada posetite veb stranicu. Ako stranica podržava HTTPS vezu, vaš pretraživač će automatski koristiti šifrovanu vezu. Preuzmite ekstenziju da biste je dodali svom pretraživaču.

Posetite sajt https://vvv.eff.org/https-everywhere      da biste preuzeli ekstenziju.

Savet: Nakon što instalirate proširenje, proverite da li je uključeno tako što ćete kliknuti na ikonu u uglu prozora pregledača.

5 – Koristite VPN zaštitu za Wi Fi mrežu

Zaštitite svoju Wi-Fi vezu pomoću VPN usluge. Ako se prijavite na javnu Wi-Fi vezu ili vezu koja nije vasa dok ste u kafiću, tržnom centru ili prevozu, hakeri, virusi i malver mogu da provale vaš računar. Virtuelna privatna mreža (VPN) šifruje vaše informacije i čuva vaš računar bezbednim tako da možete bezbedno da pretražujete.

Možete se pretplatiti na popularni VPN kao što je Tunnel Bear, Ciber Ghost ili ProtonVPN.

Mnogi VPN-ovi imaju mesečnu naknadu da biste mogli da koristite njihove usluge šifrovanja.

Potražite na mreži besplatne VPN-ove koje možete da koristite.