MAŠTA SMIŠLJA SVAŠTA

Važno je da roditelji ne ignorišu niti podržavaju laganje kod dece, kako bi ih na vreme naučili važnosti poštenja i integriteta.

Laganje kod dece je uobičajeno ponašanje koje može biti normalan deo njihovog razvoja. Deca počinju da razvijaju sposobnost razumevanja i upotrebe jezika u ranom uzrastu, a laganje je prirodan deo ovog procesa.

laganje kod dece

Kako deca rastu i razvijaju se, poboljšava se i njihova sposobnost da razumeju razliku između istine i laži.

Međutim, važno je da se roditelji pozabave lažljivim ponašanjem kod dece i nauče ih važnosti poštenja i integriteta.

Evo nekoliko strategija koje mogu pomoći:

Model poštenja: Deca često uče primerom, pa je važno da roditelji modeliraju poštenje i integritet u sopstvenom ponašanju.

Razgovarajte sa svojim detetom: Razgovarajte o važnosti iskrenosti i integriteta sa svojim detetom. Objasnite da je govorenje istine važno za izgradnju poverenja i održavanje odnosa.

Podstaknite otvorenu komunikaciju: Stvorite okruženje u kojem se deca osećaju prijatno da otvoreno i iskreno razgovaraju sa vama. Ovo će povećati verovatnoću da će reći istinu kada su učinili nešto pogrešno.

Posledice: Postavite jasne posledice za laganje i uverite se da vaše dete razume kakve će one biti.

Nagradite iskrenost: Nagradite svoje dete što govori istinu i uverite se da razume pozitivne posledice iskrenosti.

Imajte razumevanja: Zapamtite da deca još uvek uče i razvijaju se. Budite strpljivi i sa razumevanjem kada vaše dete pravi greške i iskoristite ove prilike kao trenutke za učenje.

Takođe, veoma je važno zapamtiti da laganje nije uvek znak problema i da će neka deca prerasti ovo ponašanje kako sazrevaju.

Razlozi za laganje

Deca mogu lagati iz raznih razloga. Neki uobičajeni razlozi uključuju:

  • Da bi izbegli kaznu ili negativne posledice. Deca mogu lagati da ne bi upala u nevolje zbog nečega što su pogrešila.
  • Da bi stekla pažnju ili odobravanje. Deca lažu da bi impresionirala druge ili da bi dobila odobrenje od svojih roditelja ili vršnjaka.
  • Testiranje granica i ograničenja. Deca mogu lagati da bi testirala granice onoga šta mogu da urade, a da se izvuku, kao i da bi razumela šta se smatra prihvatljivim ponašanjem.
  • Da bi razumeli koncept istine i laži. Deca mogu lagati kao način eksperimentisanja sa konceptom laži i šta znači reći istinu.
  • Nedostatak razumevanja ozbiljnosti situacije. Deca možda ne razumeju u potpunosti posledice svojih postupaka i stoga možda neće uzeti u obzir ozbiljnost laganja.
  • Zaštita sebe ili drugih. Deca mogu lagati da bi zaštitila sebe ili druge od štete ili negativnih posledica.
  • Da se kreativno izraze. Deca mogu da lažu da bi izrazila svoju maštu, kreativnost i da bi kreirala nove priče i scenarije.

Važno je napomenuti da su to uobičajeni razlozi i da deca nisu uvek svesna svojih postupaka i motivacije za laganje. Zbog toga je bitno da se roditelji pozabave lažima i da pomognu deci da shvate važnost iskrenosti i poverenja.