ISTRAŽIVANJE IZ KINE

Ćelavost je bila skoro 30 odsto češća među muškarcima koji su imali dnevnu naviku ispijanja jednog slatkog pića u odnosu na one koji nisu pili.

Gubitak kose (ćelavost) poslednjih nekoliko godina je u značajnom porastu, a konzumiranje previše slatkih i gaziranih pića mogla bi da budu povezana sa još većim rizikom naročito kod mlađih muškaraca.

pića ćelavost

Kako piše Insider, istraživači sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu pregledali su podatke više od hiljadu muškaraca starosti od 18 do 45 godina, zabeležene od januara do aprila 2022. godine, kako bi uporedili njihove životne navike i gubitak kose.

Otkrili su da je gubitak kose bio skoro 30 odsto češći među muškarcima koji su imali dnevnu naviku ispijanja jednog slatkog napitka kao što su gazirana pića, sokovi, energetska pića, dijetna pića i zaslađena kafa ili čaj (ukupno između jednog i tri litra nedeljno).

Isto tako, muškarci koji su izjavili da piju više od jednog zaslađenog pića dnevno imali su još veću verovatnoću gubitka kose, čak 42 odsto veći rizik u poređenju sa onima koji su retko ili uopšte nisu konzumirali te napitke.

Izvor: Index.hr