KAKO NASTAJU MODRICE

Modrice nastaju kada postoji krvarenje ispod kože, koje izaziva vrlo vidljivu promenu boje na tom delu tela. Zbog čega kod nekih one nastaju veoma lako?

Iako nastanak modrice kod čoveka može samo da znači da je on nespretniji od većine drugih, ako se razvija neprirodno veliki broj njih, može biti i znak nekog problematičnog zdravstvenog stanja koje je potrebno urgentno rešiti.

modrice

Dakle, ako vam se modrice stvaraju mnogo lakše nego većini ljudi, postoji sedam mogućih uzroka tog stanja.

Manjak vitamina

Nedostatak određenih vitamina u organizmu može vas dovesti do lakšeg stvaranja modrica. Ako vam nedostaje vitamin C, to može izazvati skorbut koji može da sporije zaceljuje rane i lako vam nanese modrice. Takođe, ljudi kojima nedostaje vitamin K mogu preterano da stvaraju modrice ili da krvare. Konzumiranje vitaminskih dodataka i hrane bogate ovim vitaminima lako može da ispravi manjak ovih važnih komponenti u ishrani svakog čoveka.

Zloupotreba alkohola i bolesti jetre

Konzumiranje alkohola ključni je faktor rizika za mnoge bolesti jetre. Kako ovi uslovi napreduju, oni mogu prestati da proizvode proteine koji pomažu u zgrušavanju krvi, što će vam uzrokovati modrice. Ostali simptomi uključuju otečene noge, taman urin i požutelost kože i očiju. Na sreću, bolest jetre se može izlečiti i postoje određene namirnice koje vam mogu očistiti jetru, poput kurkume i avokada. Ako je bolest jetre uzrokovana konzumiranjem alkohola, morate odmah prestati sa tim.

Lekovi

Razređivači krvi (antikoagulanti) poput varfarina i heparina mogu da dovedu do lakšeg stvaranja modrica i krvarenja. Ostali lekovi koji mogu da izazovu suvišne modrice su kortikosteroidi, glukokortikoidi i antidepresivi. Ako uzimate ove lekove, odmah prestanite ukoliko vam se lako stvaraju modrice po telu i konsultujte se sa svojim lekarom kako bi vam propisao prirodne alternative.

Poremećaji krvarenja

Poremećaji krvarenja poput Fon Vilebrandove bolesti i hemofilije mogu da uzrokuju situacije u kojima se krv zgrušava polako ili uopšte ne zgrušava. Ovo vas dovodi u opasnost od ozbiljnih modrica. Srećom, postoje prirodni tretmani koji mogu uticati na ova oboljenja. Za Fon Vilebrandovu bolest, konzumiranje adekvatnih količina vitamina C i K može pomoći vašoj krvi da se lakše zgruša, dok se za hemofiliju preporučuje povećanje konzumiranja tamnog lisnatog povrća i narandžastog voća i prelazak na pečenu, kuvanu ili grilovanu hranu.

BioCalendula najbolja nevenova krema

Vaskulitis

Vaskulitis je izraz koji podrazumeva sve zdravstvene uslove koji mogu da dovedu do upale krvnih sudova. To može da uzrokuje pojačano krvarenje i modrice, ali isto tako može da izazove nedostatak daha, utrnulost u udovima, kvržice na koži, ljubičaste fleke na koži i čireve. Da biste sprečili vaskulitis, izbegavajte šećer, jedite integralne žitarice i izaberite zdrave masti koje se, na primer, nalaze u ribi poput lososa.

Senilna purpura

Senilna purpura, kao što joj i samo ime kaže, predstavlja stanje koje neproporcionalno pogađa starije osobe. To je pojava tamno ljubičastocrvenih mrlja na koži zbog njene tankoće, nastale usled starenja. Te fleke mogu nastati kao povreda kože, a da se ne povuku totalno ni kada povreda zaraste, pa ostaju kao tamno smeđe mrlje. Obično senilna purpura vremenom nestaje, a da biste sprečili njenu pojavu, izbegavajte dugotrajno izlaganje sunčevoj svetlosti i imajte na umu činjenicu da umesto preplanulog tena možete završiti u nimalo privlačnim modricama.

Rak

U vrlo retkim slučajevima, nagli skok krvarenja i nastanka modrica, uključujući i krvarenje desni, može biti znak karcinoma, obično leukemije koji direktno pogađa krv i koštanu srž.

Dakle, ako možete direktno da utvrditi uzrok svoje modrice, kao što su udarac, pad ili stisak, onda ne treba da brinete. Međutim, u retkim slučajevima modrice mogu biti rani znak upozorenja nekog problematičnog stanja. Ako vidite da se modrice odjednom javljaju češće nego inače i ne nestaju tako brzo, razmislite da odmah potražite lekarsku pomoć i zakažete pregled.