EMISIJA ŠTETNIH GASOVA

Bitcoin (BTC) predstavlja “najprljaviju” kriptovalutu. Njeno rudarenje imalo je najgori uticaj na životnu sredinu u toku 2022.

Stručnjaci su dokazali da je proizvodnja jednog BTC-a emitovala skoro jednu tonu ugljen-dioksida (CO2). Sveukupno, u toku čitave 2022. Bitcoin rudarenje je proizvelo oko 86,3 miliona tona CO2. Kako bi se smanjio uticaj štetnih gasova potrebno je da se posadi gotovo 431,6 miliona novih stabala drveta.

bitcoin

Pomenuti izveštaj ne uključuje one koji su prešli na korišćenje drugih energetskih izvora. Bitcoin Mining Council govori kako je u trećem kvartalu 2022. stabilna potrošnja energije pri rudarenju BTC-a iznosila 59,4 procenata, što je za tri procenata više u odnosu na isti period 2021.

Bitcoin mora usvojiti novi algoritam kako bi smanjio stepen zagađenosti

Bitcoin rudarenje i proof-of-work (PoW) algoritam nisu bili dobro prihvaćeni kao energetski intenzivni procesi. Najbliži rival Bitcoin mreži predstavlja Ethereum, koji je ujedno i drugi najveći blokčejn – baza podataka koja se sastoji od više manjih, međusobno povezanih celina, koje nisu smeštene na jednom mestu, i sadrže informacije o svim digitalnim transakcijama. Prethodnog septembra, Ethereum je počeo da koristi proof-of-stake (PoS) algoritam, zahvaljujući kom je omogućeno 99.95% manje potrošnje energije na blokčejnu.

Profesor finansija sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji upozorava da sve dok Bitcoin koristi PoW algoritam neće biti moguće smanjenje upotrebe energije pri rudarenju. “BTC će privući loš publicitet PoW modelu sada kada se čini da je The Merge transformacija (spajanje) prošla veoma dobro”, prenosi profesor. Pod spajanjem misli se na prelazak Ethereum kriptovalute sa PoW na PoS algoritam.

Analitičari sa Forex Suggest platforme su rekli kako među top deset vodećih kriptovaluta XRP (kriptovaluta koja koristi algoritam sličan kao Ethereum) ima najmanju potrošnju energije. Ono što se ispostavilo kao istina jeste da je Polygon blokčejn drugi po redu emisije CO2 (kome je inače cilj da stvori višelančani blok ekosistem kompatibilan sa Ethereum kriptovalutom). Godinu dana pre, Litecoin je bio drugi na listi zagađenja sa proizvedenih 525.400 tona CO2, dok je treći bio Bitcoin Cash sa 141.400 tona CO2.

Izvor: Benchmark.rs