SIMPTOMI I POKAZATELJI

Bolesti jetre mogu da budu nasledne, ali i prouzrokovane raznim faktorima, poput virusa, konzumiranja alkohola ili gojaznosti.

Jetra je ključan organ za probavljanje hrane i oslobađanje tela od toksičnih supstanci, a na probleme sa ovim organom može da ukaže mnogo toga.

bolesti jetre

Kako navodi Klinika Mejo, bolesti jetre mogu da budu nasledne, ali i prouzrokovane raznim faktorima koji oštećuju jetru, poput virusa, konzumiranja alkohola ili gojaznosti.

Tokom određenog vremena, tegobe koje oštećuju jetru, a ne leče se, mogu da dovedu do zastoja ovog organa, stanja opasnog po život.

Upravo je zbog toga, upozoravaju lekari, potrebno na vreme prepoznati simptome koji ukazuju na bolesnu jetru, a neki od njih pojavljuju se i na koži.

Pokazatelji problema sa jetrom su sledeći:

– žutica
– svrab kože
– osip
– sklonost dobijanju modrica
– deformacija noktiju
– tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvne žilice koje liče na paukovu mrežu

Svaki od ovih simptoma ukazuje na to da je potrebno potražiti stručnu pomoć jer, iako nije uvek slučaj, ove pojave često ukazuju na bolesti jetre.

Na primer, žutica često zna da bude znak hepatitisa ili ciroze, svrab kože često upućuje na kolestazu – delimičan ili potpun poremećaja protoka žuči, dok deformacija noktiju uglavnom ukazuje na hroničnu bolest jetre.

Izvor: Index.hr