PALMARNI ERITEM

Crveni dlanovi su uglavnom bezopasni i „problem“ će nestati sam od sebe, ali ponekad mogu da ukazuju na nešto ozbiljnije.

Ako su oči ogledalo duše, dlanovi mogu biti prozor u naše temeljno zdravlje. Palmarni eritem ili crveni dlanovi uobičajeno je stanje koje karakterišu crvene ili ružičaste ivice dlanova, ponekad i prstiju, koji su na dodir topli.

crveni dlanovi

Nervi i mišići u našim rukama zahtevaju prokrvljenost kako bi funkcionisali. To znači da svaki upalni proces koji utiče na protok krvi može da rezultira promenom boje tkiva dlanova, kaže dermatolog Nil Farnsvort.

Crveni dlanovi su uglavnom bezopasni i „problem“ će nestati sam od sebe, ali ponekad mogu da ukazuju na nešto ozbiljnije. Evo najčešćih krivaca za crvenilo dlanova.

Crveni dlanovi su genetski predisponirani

Poput boje kose ili očiju, crvenkasta nijansa dlanova može biti nešto što ste nasledili od svojih predaka.

„To je uobičajena nasledna osobina. Dakle, verovatno ih nećete primetiti ako vam neko ne ukaže da su vam dlanovi crveni. Takođe, možete uočiti da vam dlanovi postaju crveniji kada ste uznemireni, kada vam je toplo ili kada ruke držite u istom položaju duže vreme – kaže dr Farnsvort.

Iritacija

Spoljni faktori poput prečestog pranja ruku, korišćenja kreme s jakim mirisom ili duži kontakt s iritantnim hemikalijama takođe mogu da učine dlanove crvenijima.

Ekcem

Kada imate ekcem, možete osetiti suvoću i iritaciju celog tela. Mogu biti pogođeni i vaši dlanovi i postati crveni. Takođe, možete primetiti mehuriće na dlanovima i stranama prstiju ili da vam dlanovi izgledaju naborano.

Trudnoća

Trudnoća može izazvati razne čudne simptome, među njima i crvene dlanove. Krivac je povećan nivo estrogena, zbog kog se može javiti i osećaj bockanja u dlanovima.

Međutim, ako vas dlanovi uz to i svrbe, to može biti znak kolestaze. Ovo je potencijalno opasno stanje jetre koje se može pojaviti kasnije u trudnoći i obično uzrokuje intenzivan svrab na rukama i stopalima.

Palmoplantarna psorijaza

Palmoplantarna psorijaza je oblik psorijaze koji zahvata dlanove i tabane.

„U tom slučaju dlanovi mogu biti prekriveni debljim, crvenkastim ljuskama ili pustulama – koje mogu biti bolne ili da svrbe. Takođe biste mogli da primetite da vam nokti imaju crvene ili žute mrlje ili da izgledaju udubljeno – ističe dr Farnsvort.

Druga uobičajena mesta na kojima možete primetiti simptome palmoplantarne psorijaze uključuju vlasište, trbuh, laktove i kolena.

Pušenje

Stručnjaci ne razumeju u potpunosti zašto pušenje može da uzrokuje crvene dlanove. No, smatra se da hemikalije u cigaretama mogu da uzrokuju promene na krvnim sudovima, što može da utiče na protok krvi u rukama i uzrokovati crvenilo, prema studiji iz februara 2018. objavljenoj u časopisu ‌Dermatology‌.

Zdravstveni problem

„Ponekad crvenilo dlana može biti nuspojava ozbiljnijeg problema, uključujući hroničnu bolest jetre, preaktivnu štitnjaču (ili uzimanje previše sintetičkih hormona štitnjače) ili uznapredovalu bolest pluća“, tvrdi dr Farnsvort.

Crveni dlanovi takođe mogu biti simptom reumatoidnog artritisa – hronične autoimune bolesti koja utiče na sluznicu zglobova.

Kada posetiti lekara u vezi s crvenim dlanovima?

Crveni dlanovi ne trebaju uvek lečenje, a ponekad će problem nestati sam od sebe ili jednostavnim promenama načina života. Ali ako se to ne dogodi, trebalo bi obavestiti svog lekara.

„Ako se neobjašnjivo crvenilo dlana ne reši hipoalergenskim hidratantnim kremama i/ili izbegavanjem iritansa, dogovorite pregled sa svojim dermatologom“, predlaže dr Farnsvort.

On vam može pomoći da otkrijete temeljni uzrok i uputiti vas drugim stručnjacima ako veruju da vaši crveni dlanovi proizlaze iz ozbiljnijeg problema.

Izvor: Index.hr