BLAGODET ULJA MASLINE

Ekstra devičansko maslinovo ulje u sebi sadrži najveći stepen hranljivih sastojaka, zbog čega doprinosi boljem kvalitetu mleka kod dojilja.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je glavni izvor masti u mediteranskoj ishrani. Često se sipa na salate, supe i testenine. Ono se često kombinuje sa balzamikom i servira uz hleb, pa se u tu mešavinu umače komadići hleba.

ekstra devičansko ulje

Konzumiranje ekstra devičanskog maslinovog ulja takođe doprinosi boljem kvalitetu majčinog mleka, kaže jedna studija. Istraživači su hranili trudne ženke pacova maslinovim uljem šest nedelja, pa zatim uzeli uzorke krvi od majki pacova i njihovih beba i analizirali ih.

Pronašli su nekoliko korisnih biljnih jedinjenja u krvi i majki pacova i potomaka, uključujući omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i antioksidante. Dva antioksidanta u maslinovom ulju, tirosol i hidroksitirosol, uništavaju slobodne radikale koji oštećuju DNK. Dve masne kiseline, u međuvremenu, prelaze placentnu barijeru i doprinose rastu bebe u materici.

Vodeći istraživač dr Marija Rodriges Lagunas sa Univerziteta u Barseloni kaže:

– Naši rezultati potvrđuju da bi ishrana obogaćena ekstra devičanskim maslinovim uljem mogla da modifikuje ili čak poveća hemijski sadržaj majčinog mleka sa potencijalnim zdravstvenim prednostima za bebe.

Ona je navela da je njihov istraživački poduhvat prvi koji je prijavio prenos jedinjenja ekstra devičanskog maslinovog ulja sa majke na potomstvo tokom dojenja. Rodriges Lagunas je dodala da su obećavajući nivoi jedinjenja maslinovog ulja i njihovih metabolita otkriveni u plazmi potomaka.

– Do danas, nekoliko studija je opisalo da na sastav majčinog mleka mogu uticati biološki faktori i faktori životne sredine kojima je majka izložena, kao što je ishrana majke. Stoga, nutritivne intervencije tokom trudnoće i perioda dojenja mogu imati uticaj na kvalitet majčinog mleka, a samim tim i na zdravlje bebe – kaže doktorka.

Maslinovo ulje koristi celom telu

Ekstra devičansko maslinovo ulje se odnosi na ono ulje koje je mehanički ekstrahovano iz sirovih maslina. Od ostalih vrsta maslinovog ulja izdvaja se po tome što se ne podvrgava zagrevanju ili bilo kom drugom hemijskom procesu što je važno, jer onda sva korisna biljna jedinjenja u maslinama ostaju u njemu.

Studija iz 2018. je pokazala ulogu ekstra devičanskog maslinovog ulja kao antiinflamatorne, antioksidativne i vazodilatatorne superhrane koja doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih rizika. Istraživači su pripisali pozitivan efekat ekstra devičanskog maslinovog ulja na kardiovaskularni sistem zbog njegovih aktivnih komponenti.

Prema autorima ove studije, mononezasićene masne kiseline kao što je oleinska kiselina, čine 98 do 99 procenata ukupne količine ekstra devičanskog maslinovog ulja. Preostalih jedan do dva procenta čine tokoferoli, polifenoli i druge supstance.

Ekstra devičansko maslinovo ulje takođe podržava napore u kontroli telesne težine zahvaljujući korisnim jedinjenjima koje sadrži.