JAPANSKA TORTA

Kakva bi to japanska torta bila kada u nju ne bi išla čokolada s rižom! Izuzetno kremasta, sa dva različita šlag krema, u nju još idu višnje iz kompota i maskarpone sir.

japanska torta

Sastojci:

400 grama čokolade s rižom
150 mililitara slatke pavlake
250 grama maskarpone sira
1 limun
150 grama višanja iz kompota
1 kesica praška za šlag krem od vanile
2 kesica praška za šlag krem od čokolade
325 mililitara mleka
50 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Čokoladu s rižom izlomimo na parčad i stavimo u šerpu, na šporetu, da se rastopi, mešajući varjačom. Šerpu sa rastopljenom čokoladom sklonimo sa šporeta, dodamo slatku pavlaku i promešamo.

Okrugli kalup za pečenje namažemo puterom. U kalup preručimo sadržinu iz šerpe i izravnamo površinu. U sud za mućenje stavimo prašak za šlag krem od vanile, sipamo 125 mililitara mleka i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

U drugi sud stavimo prašak za šlag krem od čokolade, sipamo 200 mililitara mleka i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. U sud stavimo dve kašike šlag krema od vanile, dodamo maskarpone sir, sitno izrendanu koru limuna i promešamo.

Kada se čokolada stegne, izvadimo je iz kalupa i stavimo na tacnu za tortu. Premažemo filom sa maskarponeom. Na fil nanesemo višnje. Zatim nanesemo šlag krem od čokolade premazujući celu tortu.

Čokoladu izlomimo na parčad i stavimo u manju šerpu, na šporetu, da se rastopi. Rastopljenu čokoladu nanesemo na parče aluminijumske folije u pravougaonoj formi. Kada se čokolada ohladi i stegne, isečemo je, nožem, na manje kocke.

Parčadima čokolade oblepimo stranične delove torte. Preostalim šlag kremom od vanile punimo kuvarski špric i ukrasimo gornju površinu torte. Dekoraciju gornje površine torte završimo parčićima čokolade.

Prijatno!