POSLEDICA ZEMLJOTRESA

Tvrđava u Gazijantepu obnovljena je i proširena u šestom veku tokom vladavine cara Justinijana Prvog.

Tvrđava u Gazijantepu, koje se nalazi u centru istoimenog grada u Turskoj, prošlo je kroz burnu istoriju, ali ga ništa nije toliko oštetilo kao bes prirode.

tvrđava u gazijantepu

Brdo na kom stoji zamak, odnosno ono što je od njega ostalo nakon razornog zemljotresa, koristili su kao osmatračnicu još drevni Hetiti u drugom milenijumu pre nove ere.

Prvo utvrđenje na tom mestu izgradili su Rimljani u drugom i trećem veku.

Zamak je obnovljen i fortifikacija proširena u šestom veku tokom vladavine cara Justinijana Prvog. Vizantijci su ga značajno ojačali i proširili, a onda i dodatno utvrdili pravljenjem suvog šanca i mreže podzemnih tunela.

Zamak je pao u ruke Umajada 661. godine, a ostao je u muslimanskim rukama do 962. godine kada su Gazijantep ponovo osvojili Vizantijci. Nešto više od jedno veka kasnije, 1067. godine, zauzimaju ga Seldžuci, da bi 30 godina kasnije pao u ruke krstaša.

Ponovo su ga 1150. osvojili Seldžuci, da bi u narednih tri decenije padao u ruke jermenskog kraljevstva Kilikije i dinastija Zengida.

Ajubidi ga osvajaju 1181. godine, obnavljaju i ojačavaju, a 1218. godine ga ponovo zauzimaju Seldžuci. Narednih dva veka utvrđenje je više puta osvajano, od strane Ilkanata i Mameluka.

Buran period okončao se 1516. godine kada su zamak osvojili Otomani, a sa rastom, jačanjem i širenjem granica carstva, utvrđenje je izgubilo na svojoj važnosti.

Čitavo utvrđenje je kružnog oblika, ima 12 tornjeva, a i dalje se na njima mogu videti ukrasi i reljefi preostali od Ajubida i Mameluka.

Izvor: RTS