HRANLJIVOST MLEKA OD OVSA

Ovseno mleko je samo jedna od zdravih mlečnih alternativa kojom možete da hranite svoje dete. U odnosu na neke druge vrste mleka, ono je potpuno bez holesterola i zasićenih masti.

Deci je potrebno puno hranljivih sastojaka dok rastu i mnogo nutrijenata deca dobijaju iz mleka. Ovseno mleko je jedno od bogatih izvora materija koje zdravstveno veoma vrede za organizam mališana.

ovseno mleko

Postoje razne vrste mleka koje deca mogu da piju – majčino, kravlje, bademovo i ovseno. Svaka vrsta mleka ima svoje prednosti i mane. Međutim, treba imati na umu jednu stvar, a to je da dok hranite malu decu mlekom, majčino mleko nikada ne može da zameni bilo kojom drugom vrstom mleka.

Ovseno mleko je samo jedna mlečna alternativa kojom možete da hranite svoje dete. Kako vaše dete odrasta, biće mu potreban izvor proteina, kalijuma, masti, vitamina D i kalcijuma.

Prosečna šolja ovsenog mleka sadrži 4 grama proteina, 130 kalorija, 2,5 grama masti i 110 grama natrijuma. Ovseno mleko je potpuno bez holesterola i zasićenih masti.

Konzumiranjem ovsenog mleka vaši mališani biće zaštićeni od štetnog dejstva zasićenih masti i laktoze koju kravlje mleko sadrži.

Gledajući sadržaj šolje ovsenog mleka, možda ćete početi da razmišljate kakve koristi ono ima za vašu decu. Pogledajmo koje četiri zdravstvene prednosti ima ovseno mleko za sasvim malu decu.

  • Jačanje imuniteta

Ovseno mleko se prirodno dobija iz žitarice ovasa i stoga je bogato vlaknima i proteinima. Ova vlakna i proteini moći će da pomognu vašem detetu na više načina.

Jedan od njih je jačanje imunološkog sistema i ćelijski razvoj. Hranljive materije u ovsenom mleku su zaista neophodne za malu decu koja su u ranoj fazi razvoja.

  • Zdravo srce

Prema mnogim pedijatrima, masnoća u kravljem mleku je zdrava za vašu decu, ali su mališani istovremeno previše izloženi mastima iz drugih izvora masti.

Postoji zabrinutost da bi dete tokom razvoja moglo da unese više masti nego što mu je potrebno. Kao rezultat, masti mogu da začepe krvne sudove. Mnoga deca danas pate od srčanih bolesti kao nikada ranije, a da biste sprečili takvu situaciju, umesto kravljim mlekom možete da ih hranite ovsenim, jer u sebi nemaju ni masti ni holesterola.

  • Jačanje kostiju i zuba

Kravlje mleko je veoma dobar izvor kalcijuma, kao i ovseno. U poređenju sa bademovim i sojinim mlekom, ovseno je odličan izvor kalcijuma. Iz tog razloga, redovno konzumiranje ovsenog mleka korisno će pospešiti razvoj koštanog tkiva vašeg deteta, zajedno sa razvojem njegovih zuba.

  • Lako za varenje

Ovseno mleko ne sadrži laktozu i kao rezultat toga šansa za alergijske reakcije i netoleranciju je zaista mala.

Ovseno mleko se može konzumirati direktno kao napitak ili u kombinaciji sa drugim žitaricama. Jedna stvar koju bi trebalo zapamtiti prilikom hranjenja dece ovsenim mlekom je da se uverite da ono nema dodatih emulgatora i da pažljivo proverite čitav sadržaj hranljivih sastojaka.

Na taj način možete i sami da se uverite da je ovseno mleko bezbedno. Nikada majčino mleko nemojte zameniti ovsenim, jer neke od osnovnih hranljivih sastojaka nema u ovsenom mleku.

Jednako korisna kao i mleko, potencijalne zdravstvene benefite pruža i ovsena kaša, koja je dobra ne samo za decu već i čitavu porodicu.